Автор
Антония Дамянова

Какво се случва с тялото, ако гладувате един ден

Гладуването в продължение на 24 часа в рамките на една седмица е хранителен режим от системата на периодичното гладуване, известен като подход "яж-стопи-яж".

По време на 24-часово въздържание от храна диетолозите препоръчват консумацията на напитки без калории. След като края на 24-часовия период приключи, нормалният прием на храна продължава до следващото гладуване, пише изданието HealthLine.

Периодичното гладуване помага да се отървем от излишни килограми, но и оказва благотворен ефект върху метаболизма, подобрява дейността на сърдечно-съдовата система и други.



Този хранителен подход е полезен и води до постигане на желаните резултати, ако се изпълнява веднъж или най-много два пъти седмично. Увеличаването на гладните дни е силно непрепоръчително и опасно, предупреждават експертите. Също така при хора с определени здравословни състояния подходът може да причини тежки странични ефекти или усложнения.

Въпреки че тази техника на пръв поглед изглежда лесна за постигане на желаното тегло, тя може да се окаже трудно изпълнима, поради изпитването на глад по време на дните без храна. Но при силна воля и постоянство, всеки би могъл да се справи с нея, стига преди това да се е консултирал с личния лекар.

И така, какво се случва с тялото по време на периода на гладуване:

Според проучванията гладуването един ден в седмицата помага в борбата с килограмите. Независимо дали човек пости, или не, тялото се нуждае от енергия. Неговият основен енергиен източник е захарта, наречена глюкоза, която се съдържа в зърнени храни, млечни продукти, плодове, някои зеленчуци, боб и сладкиши.

Черният дроб и мускулите съхраняват глюкозата и я освобождават в кръвта, когато тялото се нуждае от нея. По време на гладуване този процес се променя. След около 8 часа без храна, черният дроб ще използва последния си глюкозен резерв. В този момент тялото влиза в състояние, наречено глюконеогенеза, отбелязващо преминаването към режим на гладуване. Тогава метаболизмът се забавя и тялото започва да изгаря мускулната тъкан, която използва като източник на енергия.

Но проучванията категорично сочат, че загубата на тегло в резултат от 24-часов глад не се наблюдава при всеки човек. Това се отнася най-вече за хората с наднормено тегло.

Четете още: Отслабваме 6 кг за пет дни с тази черешова диета