Автор
Теодор Муховски

Какво трябва да пием на празен стомах, за да събудим ленивия метаболизъм

Натрупали ли сте няколко ненужни килограми? Чувствате ли, че метаболизмът ви се е забавил, но апетитът ви е добър? Не чакайте, а просто действайте. Случаят няма да се реши от само себе си.
Опитайте се да разнообразите менюто - монотонността успокоява метаболитните процеси - и се погрижете за правилното количество течност в диетата.

Към какви напитки да посегнете, за да събудите ленивия метаболизъм и защо си струва да ги консумирате на празен стомах?

Хидратацията е ключът към правилното протичане на метаболитните процеси

Животът не вирее в пустинята. Човешките клетки също не обичат сушата. Ключът към доброто хранене на тялото е правилната му хидратация. Много хора казват, че пият малко течности или изпитват жажда, особено през по-студените месеци от годината. Но търсенето на извинения все още не е подобрило ничие здраве, благосъстояние или форма на тялото. Струва си да развиете навика за редовен прием на течности възможно най-скоро.

Недостатъчната хидратация е кардинална грешка, която се среща при хора, които се оплакват от бавен метаболизъм. Липсата на вода в чревните клетки е почти гарантирана склонност към запек и храносмилателен дискомфорт.



Топла вода за събуждане

Сутрин е най-добре да изпиете чаша вода с температура, близка до нашата, тоест 36,6 градуса, обогатена със съставки, които ще събудят сънения ви метаболизъм. Пиенето на такива течности на празен стомах ще доведе до най-добри резултати. Защо това е така?
След няколко часа сън цялото тяло, особено храносмилателният тракт, трябва да попълни водния баланс. В крайна сметка, едно от първите неща, които правим, след като станем от леглото, е уринирането. Какво да добавите към водата, изпита сутрин, за да активирате бавните храносмилателни процеси? Ето нашите предложения.

Вода с лимон

Това предложение се появява най-често. И е полезно по много причини. Водата с лимонов сок хидратира по-ефективно от чистата вода, тъй като съдържа повече електролити, отколкото самата вода. Това е вкусен, освежаващ начин да попълните течностите си, когато се събудите.

Водата с лимон, особено когато се консумира редовно на празен стомах, подобрява храносмилането и помага за намаляване на ненужните килограми. Хидратираната лигавица на стомашно-чревния тракт по-ефективно придвижва хранителнотото съдържание към следващите му отдели. В допълнение, лимоновият сок стимулира производството на жлъчка, което се превръща директно в по-бързо усвояване на мазнините.



Мит е, че водата, изпита на празен стомах, запълвайки стомаха, ще намали апетита. Водата не се задържа в стомаха, а като хидратира и клетките му, подобрява всички храносмилателни процеси. Освен това регулира ритъма на изхожданията.

Очевидно еднократното изпиване на чаша вода с лимон няма да доведе до забележителни промени. За да има полза от този навик, трябва да го повтаряте поне месец. Всекидневно.

Вода с мед и лимон

Добавянето на чаена лъжичка натурален мед ще подобри не само вкуса. Натуралният мед има редица лечебни свойства, има гъбично, вирусно и бактерицидно действие, благодарение на което оказва положителен ефект върху чревния микробиом. А доброто състояние на естествената среда на нашите черва определя метаболизма и правилния ритъм на изхождане.

Водата с мед и лимон има положителен ефект върху чревната перисталтика и пречиства организма от токсини, отлагания и ненужни метаболитни продукти, както чрез черния дроб, така и чрез бъбреците.



Вода с мед, лимон и канела

Ако нито едно от горните предложения не доведе до желания ефект за вас, опитайте да добавите канела. Тази популярна и вкусна подправка има благоприятен ефект върху работата на храносмилателния тракт. Ускорява метаболитните процеси и подобрява извеждането на токсини, отлагания и ненужни метаболитни продукти от тялото. Стимулира черния дроб и червата, както и бъбреците. Канелата също подобрява изгарянето на мазнини. Просто добавете щипка мед и лимон към водата, разбъркайте и изпийте с вкус.

Вода с мед, лимон, куркума и черен пипер

Имате ли впечатлението, че червата ви са потънали в дълбок зимен сън? Може би се нуждаят от още повече стимулация сутрин. Ако се чувствате комфортно с язва на стомаха, язва на дванадесетопръстника или раздразнено черво, опитайте нещо допълнително - суха версия на сутрешния храносмилателен стимулатор. Добавете към водата с мед и лимон, 1/4 чаена лъжичка куркума на прах и щипка черен пипер. Освен че стимулира храносмилането, тази вкусна напитка ще ви помогне да се събудите по-бързо. И куркумата, и черният пипер подобряват храносмилателните процеси и стимулират чревната перисталтика.



Четете още: Добра новина за любителите на хляба: Сваля килограми и подмладява