Лекар посочи болестите, от които ни предпазват доматите

03 юли 2022 | 08:56
1977
1
Снимки: Pixabay
1

Доматите притежават чудотворното свойство да ни предпазват от редица заболявания, включително и от някои видове онкологични заболявания.

Лековитите си качества този удивителен южноамерикански плод дължи на ликопена - вещество, което носи изключителни превантивни ползи за здравето и което се съдържа в изобилие в доматите. 

Изобилието на ликопен в доматите е огромно, като дори само в кетчупът и доматеният сок доставят 80 процента от приема му.

Ликопенът предпазва организма от рак на дебелото черво, както и от рак на гърдата при жените и от рак на простатата при мъжете. Тази им способност се дължи и на съдържанието на фитонутриента алфа-томатин в тях, които помагат на тялото да се справи с вече мутиращи клетки. 

Освен това ликопенът е чудесна защита срещу атеросклероза. Благодарение на ликопена в доматите, жените, които хапват достатъчно количество от тях, стават по-малко предразположени към развитие та остеопороза и имат по-здрави кости.На всичкото отгоре редовната кансумация на домати предотвратява и мозъчни заболявания. Ликопенът също така намалява нивото на гликирания хемоглобин, понижава кръвното налягане.

Похапването на домати намалява способността на раковите клетки да се развиват и разпространяват, но предизвикват дори и смъртта им.

Четете още: Отслабваме 6 кг за пет дни с тази черешова диета

Още по темата

Коментари

1 1
  11 юли 2022 | 09:25 отговор
 

1

 

Добави Коментар

Най-четени