Много диетолози не одобряват „замезванията“, дори и полезните. Специалистите ни съветват да се храним по-често и на малки порции, но в забързаното ежедневие трудно можем да послушаме този разумен съвет. Затова междинните хапвания се превръщат в постоянен навик на много работещи хора. Но какво да замезваме? Определете какъв е вашият тип фигура и уточнете кои мезета няма да ѝ навредят.

34-годишната Бийонсе винаги се е отличавала с хиперстенично телосложение и неведнъж в интервюта е признавала, че спазва диети на принципа на йо-йо – ту отслабва, ту отново напълнява. Една от тайните ѝ преди няколко години беше коктейлът от люта чушка, кленов сироп, лимон и вода. Именно него е използвала тя вместо междинно хапване. С тази напитка обаче трябва да се внимава – тя много дразни стомашната лигавица.

Междинните хапвания са от два типа – едните помагат да се преборите с глада, когато нямате възможност да се нахраните пълноценно, а други ги ядем просто от скука. Често ли хапвате на работа бисквити с чай? Или замислено изяждате шоколадче, гледайки в монитора? Съветваме ви да заместите тези ирационални замезвания с по-разумни.

Габриел Мастън, известна австралийска диетоложка, е разработила своеобразна таблица на междинните хапвания за хора с различен тип фигура – ендоморфи, мезоморфи и ектоморфи. Всеки тип се отличава с определени особености и изисква индивидуален подход. Нека уточним каква е разликата между тези типове фигури и какво трябва да ядат представителите на всеки от тях.

Ендоморфи

Признаци: Доста високо процентно съдържание на тлъстини в съотношението „вода/мускули/тлъстини“ в тялото, склонност към бързо напълняване, най-често нисък ръст, „кръгло“ телосложение, къси ръце и крака в съотношение с тялото. Ендоморфите имат тежка костна структура и затова и малко по-голяма естествена телесна маса от другите типове.

Известни ендоморфи – Бионсе, Дженифър Хъдсън, Хилари Дъф, Ким Кардашиян, Кристина Агилера.

„Ако спадате към ендоморфите, честото замезване не е добра идея“, предупреждава Габриел Мастън. „На вашия организъм му е трудно да се справи с излишните въглехидрати, затова трябва да ги поемате в значително по-малки количества от белтъчините и полезните мазнини“.

Най-полезно междинно хапване: горски плодове, ядки, пълнозърнести сухари – всичкото в малки количества и през първата половина от деня.

Ектоморфи

Признаци: Тънки кости, тесни рамене, най-често висок ръст, дълги ръце и крака в съотношение с тялото.

Известни ектоморфи: Виктория Бекъм, Кейт Мос, Жизел Бюндхен, Иман, Камерън Диас.

„Бих определила представителките на този тип като кльощави и издължени“, пояснява Мастън. „Те имат съвсем различна структура на скелета – с по-леки кости, тънки китки и глезени, дълги слаби пръсти“. Ектоморфите нямат излишни тлъстини, обикновено процентното съотношение на мазнините в телата им е крайно ниско.

„Тези хора по принцип могат да ядат всичко, което поискат, но бих ги посъветвала да спазват баланс между въглехидратите, белтъчините и мазнините в менто си“, добавя Мастън. „Понякога хора с подобно телосложение се хранят с вредни продукти. Известно време въздействието им върху организма остава незабелязано, но в даден момент ще се окаже, че този подход не работи – или кожата ще започне да реагира с ранно остаряване и поява на акне, или с възрастта метаболизмът просто ще се забави и излишните калории ще спрат да изгарят толкова бързо. Нито първото, нито второто ще допаднат на ектоморфите, така че е препоръчително да контролират менюто си отрано“.

Най-полезно междинно хапване: Вие имате нужда от енергия, така че наблегнете на по-засищащите храни – овесена каша, овесени бисквити, тахан.

Мезоморфи

Признаци: Атлетично телосложение, нормална костна структура, мускули, които реагират добре на тренировки и бодибилдинг.

Известни мезоморфи: Дженифър Анистън, Холи Бери, Хайди Клум, Анна Курникова, Ева Мендес.

„Мезоморфите имат бърз метаболизъм и малко процентно съотношение на тлъстините в тялото, но за разлика от ектоморфите са здрави и силни. Трупат мускули с лекота, докато двата други типа трудно се справят с тази задача, макар и по съвсем различни причини“, казва Мастън. „Затова те имат нужда от белтъчинни мезета, полезни за мускулите“.

Друга отличителна особеност на мезоморфите е, че те могат да трупат както мускули, така и тлъстини. Те не са застраховани от напълняване, затова не бива да консумират безогледно висококалорични продукти, дори и да нямат наднормено тегло засега.

Най-полезно междинно хапване: варени яйца, зелена салата, пълнозърнести крекери с риба тон, протеинови коктейли.

Какво да хапвате, ако не спадате към нито един тип

Мастън отбелязва, че малко хора се вписват идеално в описанието на един от тези три типа фигури. Срещат се и „смесени“ варианти. Най-чести са комбинациите „мезоморф + друг тип“. Например, мезоморфите могат доста бързо да натрупат килограми при неправилни тренировки и небалансирано меню, а ендоморфите далеч не винаги са пълни – при рационално хранене може да нямат изобщо наднормено тегло. За да определите към кой тип спадате, оценете дължината на ръцете и краката си, широчината на раменете и бедрата, спомнете си как сте се хранили и колко сте тежали на младини. Ако дори и на 16-20 години, когато метаболизмът е най-бърз, сте забелязвали, че натрупвате наднормено тегло, това показва, че най-вероятно сте ендоморф или мезоморф. Един от старндартните начини за определяне на типа ви е да се измери обиколката на китката. При мезоморфите тя е 15-17 см., при ендоморфите над 17 см., а при ектоморфите под 15 см. (тези стойности са приложими за жени).

Четете още: Диетата, по която звездите са луди