Автор
Ева Григорова

Можете ли да надебелеете от газирана вода?

Лято е, жега е и на всички ни се пие газирано. Може ли обаче газираната вода да се отрази на килограмите ни?

Бутилираната газирана вода, ако не е от естествен източник, най-често е обогатена с въглероден диоксид, който всъщност образува балончетата, които гъделичкат езика ни. Счита се, че първият човек, газирал вода с въглероден диоксид, е Уилям Браунриг през далечната 1740 г. До скоро знаехме, че единственият негатив, който бихме могли да получим от честата ѝ употреба, са проблеми със зъбите. Доказано е, че газираните напитки създават киселинна среда, която не е благоприятна за зъбния емайл.



Изследване на учени от Birzeit University в Пакистан обаче установили, че има връзка между газираната вода и качването на излишни килограми.

Те провели експеримент с плъхове, които се хранили по един и същи начин. На едната контролна група обаче учените давали обикновена вода, а на другата - газирана с въглероден диоксид. Оказало се, че плъховете, които приемали газирана вода ядяли повече от другите и дори качили значително количество килограми. Специалистите открили, че това било свързано с повишената секреция на хормона грелин, който отговаря за чувството на глад. Всеки път, когато усетите глад, това означава, че хормонът грелин в тялото ви се е повишил.



За да се уверят в резултатите, учените провели допълнително изследване с 20 мъже, а резултатите при тях били идентични, както при плъховете - тези, които приемали газирана вода изпитвали по-засилено чувство на глад.

Ако искате да овкусите водата, която приемате, нашият съвет е да заложите на естествени овкусители като:

- Цитрусови плодове

- Сезонни плодове

- Свежи подправки като мента и джинджифил