Автор
Ива Петрова

Мръсен фастинг: По-леката форма на периодичното гладуване

Фастинг е диета, която през последните няколко години набира все по-голяма популярност сред привържениците на периодичното гладуване.

Основната му цел е поддържане на здравословен метаболизъм, добро храносмилане и силен имунитет. Има няколко вида периодично гладуване, като днес ще спрем вниманието си върху т.нар. мръсен фастинг. Различава се значително от обикновения фастинг, но е също толкова полезен.

Що е то мръсно гладуване

За разлика от традиционния фастинг, който се отличава с въздържане от приема на всякакви храни и напитки (с изключение на вода) за определен период от време, при "мръсния" консумацията на ограничен брой калории е позволена, като броят калории не трябва да надхвърля 100.

Те обикновено могат да идват от продукти с ниско съдържание на захар, като кофеинова напитка или малка порция плодове например.



Преди да посегнем към мръсния фастинг обаче, трябва да сме наясно както с предимствата, така и с недостатъците му:

Въпреки че този тип по-мързеливо гладуване е все още новост в света на преиодичното гладуване, много нутриционисти категорично се застъпват за него и го препоръчват да се пробва като по-лека форма на традиционния фастинг.

Според д-р Акс консумацията на малко калории от порядъка между 50 до 100 извън периода на хранене, ще е също толкова полезно, както и при други видове фастинг. Също като тях мръсният може да има доста преимущества за организма. Например това да започнете да обмисляте какви храни и напитки поглъщате и същевременно да броите калориите. Тази стъпка води до загуба на тегло и балансирането му. Оттам следват по-добро контролиране на позивите за глад, предотвратяване на умора и слабост в тялото, нормализиране на нивата на кръвната захар, насърчаване на детоксикацията и храносмилането.

За кого е най-подходящ мръсният фастинг

Най-често периодичното гладуване включва интервал 16:8. Тоест 16 часа не сеяде нищо, пие се само вода. В следващия 8-часов прозорец вече е позволена храната. За тези обаче, да които гладуването над 15 часа е твърде тежко, мъсното гладуване е чудесна алтернатива.

Мръсният фастинг е подходящ и за хора с твърде ниска кръвна захар, като хипогликемия, както и за хора, които са активни, но се борят с голям апетит. В случай че го изпробвате, трябва да ядете до около 100 калории или по-малко, докато гладувате. Това означава, че освен вода, може да добавите към менюто си чаша костен бульон, порция протеин на прах в бадемово мляко, малка порция кисело мляко или дребно парче плод.

Интересното е, че за най-добри резултати д-р Акс препоръчва мръсното гладуване с така нареченото „чисто хранене“. Това е противовъзпалителна диета, подобна на средиземноморската, която е доста гъвкава. Тя е алкализираща, което означава, че не само помага при загуба на тегло, но също така се справя и с други здравословни проблеми.

Кои храни са препоръчителни в 8-часовия прозорец за хранене

- За този фастинг трябват зеленчуци без скорбяла. Например броколи, зеленолистни, зелен фасул, карфиол, гъби, чушки и други. Те осигуряват основни витамини, минерали и фибри. Освен това помагат за контролиране на глада.
- Пресни плодове, като всички видове горски, цитрусови, киви, череши и други.
- Храни с високо съдържание на антиоксиданти, като зеленчуци, какао, билки и подправки.
- Пробиотични храни, като кисело мляко, кефир, кисело зеле и култивирани зеленчуци.
- Здравословни мазнини/масла, като зехтин, кокосово масло, ядки и семена.
- Източници на протеин, като яйца от свободни кокошки, прясно уловена риба, месо от животни хранени с трева.
- Костен бульон, който може да насърчи здравето на червата.
- Вода, билков чай, кафе, напитки без калории, подсладени със стевия и повечето видове чайове.

Четете още: Гущерова: Храня се по веднъж на 18 часа