Вече 5-и ден сте на диета, а онова, което първоначално беше предвидено да се стопи, си стои най-нагло върху вас и се присмива на отчаяните ви усилия.

Има причина да не можете да отслабнете и тя се е скрила хитро зад хранителните ви навици.

Пропускате закуската

Все още се чудим как може много жени да пренебрегват първото си хранене за деня.

Оправдания от сорта на „Няма време!" не минават. Навивате часовника с 20 минути по-рано, спретвате си бърза здравословна закуска /мюсли с кисело или прясно мляко, плодове с кисело мляко, сандвич с пълнозърнест хляб, една идея масло, сварено яйце и краставичка и др./ и си я хапвате съвсем отговорно.

(От сега се разбираме, че баниците, кифлите и гевреците НЕ са здравословна закуска. Мюслито, например, е също толкова калорично, колкото и една малка кифла с мармалад, но за разлика от тестената закуска, овесените ядки се обработват и разграждат много по-бавно и качествено, а освен това засищат за по-дълго).

От закуска не се пълнее, разберете го! Тя е тази, която удря силен шут на метаболизма ви и го събужда още от рано сутринта.

А знаете какво означава да имате бърз метаболизъм - перфектно усвояване на храната и поддържане на организма във форма.

Калориите, които ще приемете сутринта, ще са изразходвани на 100% до вечерта. Не случайно се казва, че закуската е единственото хранене през деня, в което можете да си позволите да ядете много.

Не приемате достатъчно калций

Учени от Университета на Луизиана провели изследване върху начина на хранене при 800 мъже и жени. Оказало се, че тези, които консумирали най-много млечни продукти, били с нормално телесно тегло.
В същото време учени от Тексас съобщиха, че са открили обратнопропорционална зависимост между консумацията на обезмаслено мляко и млечни произведения и размерите на ханша и талията.

Специалистите препоръчват на ден да се приемат около 1000-1200 мг калций, при това най-добре чрез храната, а не чрез медикаменти.

Изпивайте по 4 чаши обезмаслено мляко на ден. Равностойна замяна на млякото е портокаловият сок. Добър източник на този елемент са и сирената, изварата, киселото мляко, а от плодовете - боровинките, морковите, ябълките.

Забравяте за бобовите растения

Те понижават нивото на кръвната захар и водят супер успешна борба с високите нива на холестерола в кръвта.

Соя, грах, леща, фасул - безценни източници на растителни белтъци, влакнини и сложни въглехидрати. В тях не се съдържат наситени мазнини и „лош" холестерол.

Трябва да хапвате по 1 порция на ден. Няма значение дали ще изберете пресни, замразени или консервирани. Хранителната им стойност е почти една и съща.

Очаквайте продължение.