Създатели на 8-часовата диета твърдят, че можете да отслабнете, без да изключвате от диетата си любимите си деликатеси, сладкиши и дори бързото хранене. Можете да ядете каквото пожелаете в рамките на 8-часов прозорец. През останалите 16 часа от денонощието тялото си почива, което гарантира желаните ефекти, т.е. намаляване на теглото и дори подобряване на здравето.

Наднорменото тегло и затлъстяването са сериозен социален проблем. Те засягат все по-млади хора, включително и деца. Експертите са единодушни, че причините за това състояние са свързани главно с лошите хранителни навици, храна, базирана на силно преработени продукти и твърде малко физическа активност.

Има все повече нови диети, които помагат за намаляването на ненужните килограми. Една от тях е 8-часовата диета. Създателите на този модел - Дейвид Зинченко и Питър Мур - твърдят, че можете да отслабнете, без да се отказвате от най-вкусното и любимо ядене.

Главната причината за наднорменото тегло и затлъстяването е храненето по всяко време, особено късно вечерта, тогава тялото няма време да смила и да се отърве от токсините.

Ключът към намаляване на теглото и подобряване на здравето, е стриктното спазване на времето, през което можете да ядете (8-часовия прозорец). Останалите 16 часа от деня са предназначени за регенерация на храносмилателния тракт и целия организъм. През това време можете да пиете само течности – като вода, чай и кафе (но без добавки).

Според Зинченко и Мур стриктното спазване на правилото 8/16 трябва да подобри метаболизма, да повлияе положително на функционирането на цялата храносмилателна система, да допринесе за прочистване на тялото и да намали на телесното ви тегло. Дългосрочната употреба на 8-часовата диета е за намаляване на риска от развитие на метаболитни заболявания, като диабет, и предпазване от развитие на атеросклероза.

Както се предполага, не е необходимо да се броят калориите. Само трябва да внимавате да не преяждате. Авторите предлагат менюто да се основава на полезни продукти, но не се изключва консумацията на сладкиши или бързо хранене, което е едно от първите изисквания на повечето диети за отслабване.



Закъснели закуски

За да се спазва стриктно 8-часовия прозорец, Зинченко и Мур препоръчват да се яде отложена закуска. След като се събудите, те препоръчват да пиете кафе или чай.

За да функционира правилно тялото, то трябва да получава малки количества калории на редовни интервали. Това означава, че използва енергия непрекъснато и не натрупва мастна тъкан (енергиен склад). Най-важното хранене е закуската и трябва да се яде в рамките на един час след събуждане.

8-часова диета и риск от диабет и атеросклероза

Авторите на 8-часовата диета твърдят, че ако се прилага, тя би трябвало да ни предпази от развитие на диабет и атеросклероза. В общите им препоръки обаче е трудно да се намерят предпоставки за профилактика на тези цивилизационни болести. В края на краищата този модел на хранене не изключва бързото хранене и силно преработените продукти, които са едни от най-важните рискови фактори за развитие на атеросклероза.

Освен това не дава ясни насоки за количеството сладкиши и силно подсладени продукти, а те са до голяма степен отговорни за диабетната епидемия, с която се сблъскваме днес. За хората, генетично обременени с диабет и за тези с инсулинова резистентност, най-важното правило е да се хранят на малки порции на всеки по 3-4 часа. Диетолозите и диабетолозите са съгласни с подобни препоръки.



8-часова диета и калоричността

Както е известно, нередовното и обилно хранене води до наднорменото тегло и затлъстяване. Имаме строго ограничено време за хранене, но нямаме ясно дефинирана калорийна граница.

Трябва да имате наистина силна воля, за да се придържате към разумни пропорции и да ядете само толкова, колкото е необходимо за задоволяване на реалните нужди на тялото.


8-часова диета и стоманени нерви

Нередовното хранене също е голямо предизвикателство за нервната система. Когато сме гладни ставаме все по-раздразнителни, което е свързано с по-ниските нива на кръвната захар. Тогава стресът се контролира по-трудно, а мисленето се забавя. Пада и концентрацията. При това положение вие ще имате нужда от железни нерви, за да работите с пълен капацитет на 8-часова диета – у дома или в работата.



8 минути движение на ден

8-часовата диета включва и 8-минутна ежедневна тренировка, която да ви помогне да изгаряте мазнини. Но достатъчни ли са няколко минути физическа активност? Според специалистите, за здраве и добра форма са необходими поне 30 минути активност с умерена интензивност, поне 5 пъти седмично.

И така, как да отслабнете

Искате ли наистина да отслабнете? На първо място – откажете се от сладкото, бързото хранене и силно преработените храни. Второ – яжте на малки порции през 3-4 часа през активната част от деня. Закусвайте до един час след ставане от сън, а вечеряйте не по-късно от 2-3 часа преди лягане. Останете хидратирани и не бързайте. Излишните килограми вероятно не са се появили след 2-3 седмици. Намаляването им също ще отнеме време. Една разумна, балансирана диета, базирана на естествени продукти, е най-добрата.

Четете още: Как да пием бира и да бъдем слаби?