Автор
Ева Григорова

Обявиха най-добрата и най-лошата диета на годината! А коя следваш ти?

Средиземноморската диета, която включва традиционния начин на хранене в региони като Гърци, Италия и Испания, бе обявена за най-добрата диета за пета поредна година.

Класацията се прави от експерти от US News & World Report, които са единодушни по темата.

Средиземноморската диета е богата на плодове и зеленчуци и включва умерени количества чисти протеини и здравословни мазнини. Именно тази комбинация от макронутриенти ѝ спечели и първата позиция в категориите най-добра диета за здравето на сърцето и най-добра диета при диабет.

Специалистите анализирали 40 популярни начини на хранене и ги класирали според критерии като: достъпност, колко е лесно се следват, потенциал за краткосрочно и дългосрочно отслабване, както и възможност да повлияят на различни заболявания, като диабет например.



Експертите се спрели на Средиземноморската диета, тъй като я определили като балансиран начин на хранене, който може да се спазва дълго време и включва голямо разнообразие от храни и напитки, включително и вино. Различни изследвания пък сочат, че тя води до по-дълъг и здравословен живот.

Средиземноморската диета е базирана на начина на хранене на хората, които обитават държави, които имат излаз на Средиземно море. Именно там се намират “сините зони”, в които хората живеят по-дълго и са по-здрави. Тъй като в тези държави има различни традиции и съставки, обикновено тази диета не се фокусира върху определени рецепти, а върху базови принципи, които са лесни за следване. Те включват консумирането на множество зеленчуци, с акцент върху зеленолистните, пълнозърнести продукти, бобови и зърнени храни, различни подправки. Средиземноморската диета е богата и на здравословни мазнини като зехтин и ядки, както и на протеини, които идват основно от рибата и пилешкото.



Другите две диети, които специалистите определят като здравословни, са Даш диетата, която е създадена с цел намаляване на кръвното налягане без употребата на лекарства и флекси вегетарианството, което се съсредоточава върху приема на растителни храни, но допуска животинските протеини.

Експертите предупреждават, че Средиземноморската диета не води до бързо отслабване, а е по-скоро начин на живот. Ако досега не сте я практикували, вероятно ще ви е необходима практика, за да свикнете с нея.



Кето диетата пък бе обявена за най-лошият начин, по който можете да се храните през 2022-ра година. Тя почти напълно изключва въглехидратите от менюто, което кара тялото да изпадне в метаболитно състояние, което се нарича “кетоза”. То води до изгарянето на мазнините вместо до изгарянето на глюкозата от въглехидратите. Застъпниците на този вид хранене твърдят, че то е чудесен вариант за загуба на тегло, за да си върнем чувството на енергичност и за цялостно подобрение на здравето. Съществуват и изследвания, които показват, че при някои хора кето храненето наистина би могло да бъде ефективно.

Нутриционистите обаче са на мнение, че всички диети, които изцяло изключват дадена хранителна група, често водят до дисбаланс в тялото и до дефицити и са трудни за спазване.

Освен това лекарите предупреждават, че нисковъглехидратните диети не са за всеки. Кардиолозите дори се обявяват против някои варианти на кето диетата, които включват тежки мазнини от червено месо, масло и бекон, които са свързани с повишен риск от сърдечни заболявания.



Пълното изключване на въглехидратите също не се определя като здравословно от специалистите, защото по този начин човек се отказва от богати на нутриенти храни като някои зеленчуци, пълнозърнестите храни и бобовите растения. Елиминирането на различни храни може доведе до дефицит на важни хранителни вещества, включително витамини, минерали и фибри.