За всички, които непрекъснато си обещават да започнат нов живот от „утре“, за да влязат най-сетне в мечтаната форма, експертът по дихателни упражнения за отслабване и автор на метода, създаден преди 20 години, „Corpanetic 360“ - Марина Корпан, вдъхва стимул да започнат още сега.

Според нея основната тайна за формиране на стройно и стегнато тяло се крие именно в правилното дишане. За целта Корпан създава осем дихателни упражнения, базирани на метода "Corpanetic 360". Благодарение на него през всичките тези години стотици хиляди хора успяват да се сбогуват успешно с излишните килограми.

Освен автор на патентовани дихателни упражнения, насочени към загубата на тегло, Корпан е и фитнес треньор. След като започва да изучава в дълбочина дихателните техники и тяхното въздействие върху тялото, тя решава да се посвети изцяло на разработването на упражнения за отслабване чрез дишането.



Какъв е принципът на процеса „Дишай и отслабвай“

Първо, при всички дихателни упражнения се използва диафрагменият тип дишане, което е различно от гръдното, с което повечето от нас са свикнали. При диафрагменото дишане, по време на вдишване, коремът се надува, по време на издишване се изтегля. Това прави основния мускул, който е отговорен за плоския корем, активен. Когато използвате дъха си, за да отслабнете, освен че коремът се стяга, талията става по-малка. За разлика от упражненията за пресата, които работят в обратна посока – те придават стегната форма на корема, но разширяват талията.

Самата диафрагма е мускул, който се движи голям брой пъти по време на дихателните цикли (продължителността на тренировката е около 30-35 минути). И този мускул трябва да се храни с нещо и се храни с енергия, тоест с мазнини. Така без допълнителни усилия изгаряме до 15% мазнини поради работата на диафрагмата по време на дишането.

Второ, отслабването е не само намаляване на количеството мастна тъкан, но и премахване на излишната течност, 'чието наличие в организма придава обем и допълнително тегло.

За да се премахне излишната течност и подпухналостта от тялото, са необходими три неща. Първият е работа с диафрагмата. Тя играе важна функция в регулирането на лимфния поток. Лимфната система от своя страна е отговорна за преразпределението на течността в тялото. Оттук и заключението: здравословното и работно състояние на диафрагмата осигурява здравословно състояние на лимфния поток. Вторият е работата на стомашно-чревния мускул, а третият е свързан със ставите. И трите компонента са включени в момента, в който заедно с упражненията започваме да използваме дихателни упражнения.

Трето, тайната на хармонията се крие в дишането и физическите упражнения, изпълнявани при определен режим на мускулна работа. Да видим в случая как изглежда формулата за окисляване на мазнините: FAT + O2 = CO2 + H2O + енергия. Какво означава това – за да изчезне мазнината (вижте формулата - това е въглероден диоксид, вода и топлина), се нуждаем от кислород. За да се възползвате пълноценно от дихателните упражнения, вдишването трябва да е кратко, а издишването – малко по-дълго.

А сега нека да разгледаме процеса на отстраняване на мазнините от тялото: поемете дъх и започнете да спортувате. Запомнете: за да може човек да харчи точно мазнини, е необходима секрецията на хормони за изгаряне на мазнини. Изключително важно е да се изпълняват упражнения в режим на статична динамика за определен период от време, като се доведе активният мускул до леко усещане за парене, което възниква в резултат на натрупването на водородни йони в него. Това е една от съществените предпоставки за изгаряне на мазнини. Стресът идва заедно с болката. И тук получаваме отговор - секрецията на хормони за изгаряне на мазнини. А това е адреналин, норепинефрин, хормон STH и тестостерон в малки количества. Те започват да се секретират, проникват в клетката и отстраняват мастните киселини от там в кръвта.

След като мастните киселини навлязат в кръвоносната система чрез мускулното напрежение, те се преместват в митохондриите на мускулите и се окисляват там под въздействието на кислорода и се отделят през белите дробове.

Дихателната гимнастика може да се изпълнява по всяко удобно за вас време, като е достатъчно да се отделят поне 30–35 минути на ден.

Само след няколко седмици резултатът ще ви смае!

Четете още: Най-ефикасната 3-дневна диета - пробвайте я!