Този метод се определя като смесица от йога и гимнастика на фона на релаксираща музика, характерен с голямо разнообразие от упражнения.

Пилатес е насочен към силата на “центъра на тялото”, който включва, коремни мускули, кръста, ханш, седалище, тазово дъно. Това представлява енергиен “център на тялото”, така при изпълнението на упражненията от системата Пилатес се активира тази енергия от центъра към крайниците.

Пилатес са упражнения, които не ви карат да се запъхтите и не натоварват сърцето и белите дробове. Действа като оздравителна терапия при различни травми и ставни проблеми.

Препоръчва се като превенция на остеопорозата.

А ето какво ви дава този метод:

*укрепва и тонизира мускулите,
*дава гъвкавост и равновесие,
*прави фигурата по – стройна,
*подобрява кръвообращението,
*премахва стреса,
*повишава издръжливостта



Упражненията са подходящи за всички възрастови групи и хора.

Любопитна история за създаването на метода:

Системата ПИЛАТЕС получава името от нейния създател Джоузеф Пилатес, американец от немски произход, който като дете е страдал от астма, рахит и ревматизъм и за да ги преодолее е започнал да се занимава активно със спорт.



През 1912 година заминава за Англия, където работи като инструктор по самозащита в "Скотланд Ярд". В началото на Първата световна война заедно с други германци е интерниран като представител на вражеската страна. За да повдигне духа на лагерниците в Ланкастър, Джоузеф започнал да ги тренира с упражненията, които бил създал за самия себе си.

По-късно използвал методиката си за възстановяване на ранените британски войници. След края на Първата световна война Джоузеф се завръща в Германия, където доразвива идеите си. Когато е поканен да тренира немската армия, той решава да напусне Германия завинаги и емигрира в САЩ през 1926 г., където заедно със съпругата си отварят фитнес студио в Ню Йорк. Така до началото на 1960-а методът "Пилатес" става изключително популярен.

“Добрата физическа форма не може да се постигне с пожелания”, нито може просто да се купи. Добрата физическа форма е първата предпоставка за щастие.” - Джоузеф Пилатес