Много жени страдат, че в бедрата и ханша имат натрупване на мазнини, стараят се с физически упражнения, бягане и друг вид кардиодейност да свалят някой сантиметър от обиколката.

Съответно има и мъже със същите проблеми, но силният пол по-рядко ги споделя.

Дали обаче това, което някои смятат за недостатък на фигурата си, не е един голям плюс за цялостното им здраве.



Учени от Англия, публикували свои изследвания в International Journal of Obesity, смятат, че мазнините, които се отлагат по бедрата и ханша, са полезни за човешкото здраве, пише dietite.bg

Според тях тези мазнини играят превантивна роля по отношение на сърдечните и метаболитните заболявания.

За разлика от мазнините в коремната област, те помагат на организма, като произвеждат хормона адипонектин.

Вече има доказателства, че той е включен както в липидната, така и във въглехидратната обмяна. Една от ролите му е да предпазва от сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза, които се развиват при ниски концентрации на адипонектин, каквито се наблюдават в прекалено затлъстели индивиди.



Предполага се още, че адипонектинът действа директно върху черния дроб, като снижава продукцията на глюкоза в този орган, без да стимулира секрецията на инсулин. Трябва да се знае, че нивото на циркулиращия адипонектин е понижено при значително затлъстели животни и хора, а се повишава след загуба на теглото при гладуване или след хирургическа намеса.

Но когато не става дума за затлъстяване, а за нормално количество мазнини, учените са категорични, че това е добре за здравето. Нещо повече, те твърдят, че липсата на достатъчно мазнини в областта на хълбоците може да предизвика значителни нарушения в обмяната на веществата.



Колкото по-високо е съдържание на адипонектин, толкова по-малък е рискът от инфаркт на миокарда и обратно. Хормонът притежава и противовъзпалително действие.

Всичко това може би ще убеди стремящите се към много ниско тегло, че не е лошо човек да има малко мазнини, стига те да са на правилното място.