Знаете ли, че след 15:00 часа метаболизмът на организма рязко забавя дейността си, което от своя страна прави усвояването на въглехидратите зачително по-трудно. Това е време, в което организмът спира да изразходва енергияга, като започва да складира приетите въглехидрати под формата на мазнини.

Ето защо е добре да знаем с какви продукти да радваме сетивата си в този деликатен за тялото ни промеждутък от време, ако не искаме да се сдобием с някой и друг килограм в повече. За целта е достатъчно да следваме т.нар. Правило на екватора, което ни казва кои продукти да избягваме и как да се храним след 15.00 ч.

Позволени и забранени продукти според Правилото на екватора

Съобразявайки се с човешките биоритми Правилото на екватора изключва всички потенциално вредни продукти от хранителния режим след 15:00 часа - сладки и тестени изделия, бързи закуски, газирани напитки, снаксове и т.н. Ето защо след този час диетолозите препоръчват напълно да откажете следните продукти като печива, торти, десерти, сладкиши, шоколад, мед, включително да се намали консумацията дори и на плодове.

Сред продуктите, които също се усвояват трудно в по-късните часове на деня, са и макаронените изделия, сред които и твърдата пшеница. Вместо на гореспоменатите храни експертите препоръчват да се наблегне на ориза и овесената каша сутрин или на обяд. В списъка на забранените продукти след 15 ч. влизат и сушените плодове, Те съдържат голямо количество естествена захар, така че е най-добре да се консумират като лека закуска преди обяд.



Освен въглехидратите, в часовете между 12.00 и 15.00 ч., диетолозите съветват да се хапват червено месо, сладки млечни продукти и зеленчуци, които съдържат нишесте (картофи, моркови, сладки картофи и цвекло). Нишестето се усвоява най-тудно вечер и причинява излишък от инсулин, който блокира производството на соматотропин, хормон на растежа, който пряко влияе върху процесите на изгаряне на мазнините в тялото.

Ефектите от правилото на екватора

Проучванията доказват, че хората, следващи гореописания хранителен режим, губят средно от два до четири и половина килограма през първите две седмици (в зависимост, разбира се, от характеристиките на тялото и теглото по време на прилагане на "екваториалното правило"). След това е възможно процесът на премахване на наднорменото тегло да започне да върви малко по-бавно.

Четете още: Най-ефикасната 3-дневна диета - пробвайте я!