Автор
Ива Петрова

Правилото за 90-те секунди: 6 прости, но ефективни упражнения за мързеливите – всеки ще отслабне с тях

Искате да изглеждате стройни, магнетични и фини като грациозни газели? Но сте с наднормено тегло, с което не можете да се преборите от векове. На всичкото отгоре не сте от онези ентусиасти, които обичат да се пънат, охкат и потят до изнемогване в стаята за мъчения, по-известна в съвременния свят като фитнес зала.

С други думи – ако може да отслабна, ама без много-много да се уморявам. Американският треньор Пийт Секуа е измисли как точно да разреши този екзистенциален проблем, създавайки за целта кратка и ефективна фитнес програма. Основното в нея е всяко упражнение да се изпълнява само за минута и половина. Сега можете да отслабнете много по-бързо.

Упражнение №1

За това упражнение ще ви трябват чифт 2-3 кг гирички. Застанете прави, поставете краката си на ширината на раменете. Разтворете ръцете си с гиричките настрани (както е показано на снимката) и съберете лопатките.

В рамките на 30 секунди вдигнете ръцете си нагоре, а след това свалете надолу: спуснете няколко сантиметра и след това ги повдигнете назад с усилие, колкото можете. След половин минута завъртете ръцете си с дланите напред и ги завъртете отново, но вече в посока напред-назад (30 секунди). Без да спирате, завъртете ръцете си с дланите нагоре и отново правете колебателни движения. Не се прегърбвайте! Това упражнение укрепва мускулите на ръцете, но също така и на гърба.



Упражнение №2

Това упражнение e за укрепване на мускулите на бедрата и задните части. Застанете с крака на ширината на раменете и разперете ръце встрани, за да ви помогне да запазите баланса си. Започнете да правите клек с ръце напред (както е показано на снимката), но не слизайте рязко, а се задържайте някъде по средата. Останете в това положение за 10 секунди.

След това се спуснете още 10-15 сантиметра и отново не мърдайте 10 секунди. Върнете се в изходна позиция и повторете упражнението за минута и половина.



Упражнение №3

Легнете по гръб, разтворете ръцете си встрани и ги поставете на пода с дланите надолу. Краката трябва да бъдат изправени и събрани.

Повдигнете краката си на няколко сантиметра от пода, като ги завъртите леко наляво и ги задръжте в това положение за 10 секунди. След това, без да спускате краката си на пода, завъртете ги надясно и отново замръзнете за 10 секунди. Повтаряйте упражнението с двата крака последователно, докато стигнете до 90 секунди. Това упражнение е чудесно за укрепване на коремните мускули.



Упражнение номер №4

За да изпълните това упражнение, ще ви трябва фитбол и две гирички. Позиционирайте се върху топката, както е показано на снимката: главата и лопатките ви са върху фитбола, ръцете ви с гиричките са изпънати, краката ви са свити в коленете, образувайки прав ъгъл.

Повдигнете правите ръце над главата си, след което бавно ги спуснете обратно в изходна позиция. Задържайте ръцете си за 5-7 секунди на всеки 15 сантиметра. След това ги повдигнете отново и бавно ги спуснете. Това упражнение натоварва трицепсите, бедрата и гръдните мускули и укрепва сухожилията.



Упражнение номер №5

Следващото упражнение е за укрепване на мускулите на краката, придавайки им перфектната форма. Застанете така, че левият крак да е зад десния, а разстоянието между тях да е приблизително 50 сантиметра. Спуснете ръцете си с гиричките покрай торса.

Свийте коленете си, докато клякате. Лявото коляно трябва да „спре“ на 15 сантиметра от пода. Замръзнете за 10 секунди, след това се спуснете още 10 сантиметра (както е показано на снимката) и отново не мърдайте 10 секунди. Върнете се в изходна позиция. Опитайте се да направите възможно най-много повторения за определените 90 секунди. Между другото, Лейди Гага практикува подобно упражнение.



Упражнение номер №6

За да изпълните последното упражнение, отново ще ви трябват гирички и фитбол. Легнете върху топката с корема си, подпрете пръстите на краката си на пода, спуснете ръцете си с гирички надолу.

Разтворете ръцете си встрани (както е показано на снимката), така че да образуват права линия с раменете ви. Задръжте в това положение за 10 секунди. Бързо спуснете ръцете си надолу, разтворете ги отново и отново замръзнете. Повторете упражнението за минута и половина.

Четете още: Модел сподели нещо тревожно за модерния начин, с който слабеят чужди и родни звезди