Автор
Woman.bg

Сладкото на закуска помага за топене на килограми

Като рецепта за сваляне на килограми, парче шоколадова торта за закуска вероятно изглежда като мечта.

Но учени от университета в Тел Авив установиха, че яденото на пудинг като част от балансирана закуска от 600 калории, която включва също протеини и въглехидрати, може да помогне на хората на диета да свалят повече килограми и да ги задържат за по-дълго време, предаде БГНЕС.

Важното е да се храните обилно на закуска, когато метаболизмът е най-активен и можем да изразходваме повече енергия, за да изгорим допълнителните калории през деня, съобщават проф. Даниела Якубович и нейният екип. Опитите за избягване на сладкото могат да създадат психологическо пристрастяване към същите тези храни в дългосрочен план, обясни изследователката.



Така че включването на десерти в закуската може да контролира желанието за сладко през останалата част от деня.

По време на изследването, продължило 32 седмици, участниците, които прибавили десерт към закуската си – бисквити, торта или шоколад, свалили средно 18 кг повече спрямо група, която избягвала подобни храни. Освен това те задържали теглото си по-дълго време.

Яденето сутрин осигурява енергия за ежедневните задачи, помага за функционирането на мозъка и задейства метаболизма, което го превръща в съществен елемент за свалянето на килограми и поддържането им.

Закуската е и храненето, което най-успешно регулира хормона на глада грелин, обяснява прф. Якубович. Докато нивото на грелин расте преди всяко ядене, този хормон се потиска най-ефективно по време на закуска.



Въз основа на резултатите от изследването си учените се надяват да установят дали времето за хранене и съставът на храната имат влияние за свалянето на килограми в краткосрочен и дългосрочен план или става въпрос само за обикновено броене на калориите.