Спиш и отслабваш - как да свалим 12 килограма, докато сме в леглото

Наред с правилния режим на хранене и редовната физическа активност, сънят е третият важен компонент, който е от жизнено значение за човешкото здраве.

Освен здраве обаче той е и красота, младост и фин силует. Стига да знаете колко време от денонощието да отделяте за него, освен във всичко друго, сънят може да ви помогне и в борбата с килограмите.

Според ново проучване, проведено в Центъра за изследване на съня в Чикагския университет, ако спим с един час повече през нощта, изпитваме по-малко глад през деня и съответно консумираме по-малко калории.

В експеримента участвали 80 души между 21 и 40 години с наднормено тегло, които обикновено отделяли около около шест часа и половина или по-малко време за сън през нощта. По време на изследването те трябвало да променят навиците си и да добавят още един час и отгоре (средно около 70 минути) сън допълнително в продължение на две седмици.



През този период те започнали да консумират средно по 270 калории по-малко сън. При някои количеството спаднало дори с 500 калории, без да спазват хранителен режим – те просто не изпитвали потребност да ядат повече.

Резултатите от това изследване е поредното доказателство в подкрепа на тезата, че недостатъчното количество сън е свързано с приема на по-голямо количества храна през деня, а оттам и с преяждането и наднорменото тегло в дългосрочен план.

А изводът от експеримента е достатъчно ясен – оказва се, че дори да не променяме нито един друг навик от ежедневието си, добавянето на час сън допълнително може да промени показанията на кантара в наша полза.

Учените, провели изследването, са категорични, че увеличаването на времето за сън води до намаляване на енергийния прием, а то от своя страна – до умерено намаляване на теглото.

Все пак нека да поясним какво означават тези 270 калории по-малко и как тяхната липса ще се отрази на фигурата ни в близко бъдеще. Ако стъпваме на този принцип, може да отслабнем с близо 12 килограма за три години. И то без да се налага да спазваме някакви идеи или да тренираме, уточняват учените.



На какво може да се дължи този ефект?

Специалистите са категорични, че виновник за целия този процес са ключовите хормони на глада и ситостта – грелин и лептин. Когато организмът получава достатъчно сън, това помага за тяхното правилно регулиране, съответно апетитът намалява и най-вече гладът за въглехидрати.

Доказано е, че, когато сме недоспали, тялото ни търси начин да компенсира дефицита с енергия, набавяйки си храни за бърза енергия и празни калории. С това именно се обяснява и гладът за сладко и тестени изделия, който е най-голям, когато сме отделили твърде малко време за сън.

Четете още: Магичният житен режим на Дънов - сега е моментът да го започнете