Автор
Woman.bg

Съвети от Джилиан Майкълс за добър метаболизъм

С напредването на възрастта става все по-трудно да смъкнете излишните килограми. Американският фитнес инструктор Джилиан Майкълс разкрива тайната на връщането назад на биологичния часовник.

В продължение на четири години Джилиан провежда изследвания, свързани с влиянието на хранителния режим върху количеството на хормоните и посвещава книга на метаболизма. Стига до извода, че някои храни като изкуствените мазнини, подсладителите и соята са причина за задържането на мазнини, докато други храни като малките плодчета, естествените млечни продукти и месото стимулират метаболизма.

Четете още: Да се поизпотим със Зузана Лайт

Храната не е единственият виновник. Наличието на твърде много стрес и недостигът на сън също са важни фактори както, които карат нивото на хормона на глада – грелин да скочи.

Основни продукти, стимулиращи метаболизма

Бобът е един от най-богатите източници на разтворими фибри, регулиращи кръвната захар. Те съдържат и устойчива скорбяла, която стимулира изгарянето на мазнини особено в областта на корема и бедрата.

Дребните плодчета съдържат флавоноиди, които не позволяват на мастните клетки да нарастват и стимулират отделянето на адипонектин, хормонът, който регулира кръвната захар.

Месото и яйцата съдържат амино киселини, които намаляват апетита и топят мазнините. В тях се съдържат и белтъци, стимулиращи метаболизма. Яжте между три и пет порции седмично.

Зеленчуците със зелен до тъмнозелен цвят цвят като марулята, салатата, спанакът и броколите стимулират функцията на щитовидната жлеза и метаболизма. Яжте по две порции на ден.

Празът комбинира магнезия, стабилизатор на кръвната захар, с фибри, които поддържат високи нивата на изгарящите мазнини хормони. Яжте поне по една порция на ден.

Според изследвания хората, които ядат ядки два пъти седмично е по-малко вероятно да напълнеят. Яжте по една порция на ден (50гр).

Млечните продукти съдържат линолееви киселини, които спомагат извличането на мазнини от мастните тъкани, за да могат да се изгорят по-лесно. Високото съдържание на белтъци стимулира потискащия апетита хормон колекистокинин. Най-полезният млечен продукт е киселото мляко.

Пълнозърнестите храни като овесени ядки и ечемикът стимулират освобождаването на лептин от мастните клетки. Яжте ежедневно овесени ядки, пълнозърнеста паста или трици.