Защо някои хора постигат отслабване само чрез нисковъглехидратна диета, докато при други ключът към успеха се крие в диетите, бедни на мазнини?

Причината за тези различия се дължи най-вече на вида метаболизъм, който всеки един от нас притежава. Или поне така твърди фитнес треньорката и автор на диетата според метаболизма Изабел Де Лос Риос, пишат от zdrave.bg

Според нея човек трябва да живее и да се храни холистично, като комбинира храни според вида на своя метаболизъм и постигне хармония със своето тяло, ум и дух.

„Повечето диети не работят, защото хората ядат грешните храни. Когато започнете да се храните с правилните натурални продукти за вашия тип метаболизъм, отслабването няма да закъснее, ще подобрите външния си вид и ще се чувствате по-енергични от всякога” твърди Де Лос Риос, създала диетата според метаболизма след десетки години опит, през които е помагала на хората да отслабнат.Диетата според метаболизма представлява напълно естествен начин за отслабване, който наистина работи и може да обори дори и най-големите песимисти. Преди да я започнете трябва да имате предвид обаче, че това не е диета с бързи резултати, а е по-скоро режим на хранене, който помага за здравословно отслабване с от 0,5 до 1 кг на седмица..

Как работи диетата

Диетата според метаболизма се базира на теорията, че отслабването трябва да започне с опознаването на вида метаболизъм, нуждите на тялото от калории и количествата въглехидрати, белтъчини и мазнини в храните.

Според режима всеки човек спада към един от трите основни вида метаболизъм: белтъчен, въглехидратен или смесен. Ако елиминирате храните, които не пасват на вашия метаболизъм, тогава ще успеете да отслабнете. Например консумацията на рафинирани храни ще доведе до напълняване при някои хора, докато не би повлияло съществено на други.


Последователите на диетата вярват, че тя постига много повече от сваляне на излишните килограми, като контролира кръвната захар, кръвното налягане и холестерола; подобрява някои здравни състояния и увеличава енергийните нива на организма.

Независимо от типа метаболизъм, диетата препоръчва три основни хранения и две междинни закуски на ден и допълнителен прием на омега-3 мастни киселини. Отслабващите се насърчават също да водят дневник, в който да записват дневния прием на храни и по този начин да контролират по-лесно своето меню.

Диетата според метаболизма не изисква броене на калории или изпълняването на конкретни спортни занимания. Все пак диетата препоръчва включването на силови и кардио тренировки от време на време – поне 1-2 пъти седмично.

Какво може да се яде

Позволените от диетата според метаболизма храни са изцяло и само органични храни:

- здравословни меса,
- зеленчуци,
- семена,
- ядки,
- сурови, богати на фибри плодове.

Диетата предоставя възможността да включите към списъка с позволени храни и зърнени продукти.

Какво смятат експертите

Предимства на диетата според метаболизма са подтикването на желаещия да отслабне към позитивно мислене, добри намерения и повишена мотивация за самото отслабване. Въпреки това повечето твърдения, върху които се базира режимът, не са обосновани научно, а част звучат доста несериозно. Диетата се гради върху недоказани, ненаучни и потенциално опасни препоръки, коментират някои диетолози и отдават това отчасти на „некомпетентността на автора, който не е нито квалифициран експерт по хранене, нито лицензиран диетолог“.

Друга честа съществена критика към диетата е погрешно направената класификация на метаболизма според хранителните вещества - всеки трябва да се храни балансирано и да приема правилното количество въглехидрати, белтъчини и мазнини.

Място за размисъл

Трудно е да се повярва, че всеки един от нас спада към тези три типа метаболизъм, описани в диетата. Причината, поради която стигнете до отслабване чрез диетата според метаболизма, не се крие във вида на самия метаболизъм, а по-скоро - в ограничаването на калорийния прием. Режимът е богат на крехки белтъчини и фибри , които засищат по-лесно и съответно подпомагат свалянето на излишните килограми.

Повечето препоръчани храни в диетата са доказано здравословни, но трябва и да се внимава: Диетата съдържа много неточности, които са подвеждащи и потенциално опасни - например в нея се препоръчва консумацията на сурови органични яйца, които не са безопасни за ядене.

Диетата според метаболизма е много стриктна, скъпо струваща, крие риск от дефицит на калций и е трудна за спазване в дългосрочен план.