Някои видове течни диети като тези, в които не се консумира нищо друго освен течности, например, се спазват за кратък срок от време.

А други диети от този вид се използват за лечебни цели.

Преди да се премине към течна диета трябва да се има предвид, че ако се направи подобна драстична промяна в хранителния и диетичен режим, това не трябва да бъде за дълго време – тези диети не са предназначени за отслабване и поддържане на теглото.

Преди операция


Ако ви предстои хирургична намеса, често пъти се прибягва до течна диета за кратък период от време - около 10 дни, преди процедурата.

Причината е нуждата да се прочистят червата и да се намали натискът, който ще се окаже върху храносмилателната система. Обикновено течната диета се състои от вода, чай, бульони, сокове и сода.

Нараняване

Сериозно нараняване на лицето, зъбите или челюстта може да предизвика нуждата от течна диета, ако няма възможност за дъвчене. В този случай се пият шейкове, млечни шейкове и други храни, смлени до течно състояние, които се поглъщат лесно.

Отслабване

Течните диети могат да се използват за драстично сваляне на килограми, но това трябва да става под строг лекарски контрол, тъй като приемът на калории се намалява до 150-200 на ядене или 500-800 на ден.

Това става за кратък период от време (максимум 3-5 дни) и не може да бъде начин на хранене.

Напълняване

Тези, които искат да напълнеят, също могат да използват течна диета. Това става с консумацията на протеинови напитки с голямо количество калории.

Източник: figurata.com