Автор
Woman.bg

Топ 5 на най-популярните диети по света, които наистина действат

Безглутенова, Средиземноморска, Кетонна и т.н. - следват пет от най-популярните диети през последното десетилетие, които до днес продължават да вълнуват и привличат редица привърженици на своя страна по цял свят. Вижте какво е най-специфичното за всяка от тях:

Средиземноморска диета

Много риба и морски дарове, зеленчуци, плодове, ядки, зърна, зехтин. Умерена консумация на червено вино – това са основните продукти, съставляващи така нашумялата в последно време Средиземноморска диета. Тя бе призната за най-добрата диета за 2019 г. според американските новини и световния доклад - и то с добра причина. Експерти дори я определиха не като диета, а като балансиран режим на хранене. Според диетолозите той няма противопоказания и не е вреден за здравето. За да придадете ярък вкус на ястията, са позволени подправките и билките, поради което количеството сол се намалява. Червеното месо е позволено да се консумира не повече от няколко пъти месечно, но риба, морски дарове и пиле може да си похапвате в неограничени количества. По желание можете да пиете малко количество червено вино (няколко чаши на ден).

Сокова диета

Соковата диета изисква в продължение на 3 до 7 дни да минете изцяло на прясно изцедени натурални сокове. Разработена е от лекаря Стивън Блауър. Според него диетата дава възможност на организма да се зареди с витамини и микроелементи и да се освободи от токсини и шлаки. Любимата диета на Салма Хайек.

Палеодиета

Именно тази диета (позната още като „пещерната диета“) беше сред най-често търсена в Google през 2013 г. Според нея можете да ядете само храни, които нашите предци са яли през ерата на палеолита. Те включват месо, риба, яйца, зеленчуци, плодове, ядки, семена, билки и здравословни мазнини. С една дума, всичко, което е било обект на лов и събиране е добре дошло на трапезата ви.
Според изследванията на Международна федерация по контрол на инфекциите за 2018 г. палеодиетата все още е сред първитe десет най-популярни хранителни режима в САЩ. Неин горещ привърженик е Робърт де Ниро. Следват я също Майли Сайръс и Хилари Суонк.

Безглутенова диета

Пъ

рвоначално този тип хранене се е използвал за лечение на хора с цьолиакия – непоносимост на организма към храни, богати на глутен. Въпреки факта, че честотата на диагностициране на цьолиакия не се е променила от 2009 г. до 2014 г., интересът към безглутеновата диета расте драстично и сред хора, които не страдат от глутенова непоносимост. Хубавото на диетата е, че при нея са напълно изключени тестените и сладките изделия, както и маргаринът.

Кетогенна диета

Кето или кетогенната диета е нисковъглехидратна високомазнинна диета, която прави изгарянето на мазнините още по-ефективно от останалите диети. Има редица ползи за отслабването, както се доказва в над 50 изследвания. Препоръчвана е от редица лекари. Кетогенната диета може да бъде особено полезна при намаляване на телесното тегло без усещане за глад. Особено препоръчителна е при диабет тип 2. Морска храна, зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати, каквито са зеле, карфиол, брюкселско зеле, броколи, чушка, магданоз, маруля и др., сиренето, месото, яйцата, ядките, горските плодове, маслините, маслото и сметаната са сред продуктите, подходящи за кетонната диета.

Четете още: Ето защо не отслабвате, въпреки че се храните здравословно!