Автор
Woman.bg

Възстановяване на метаболизма за подмладяване и отслабване

Защо някои си ядат каквото си искат, а други буквално се изтезават с диети, а в крайна сметка свалят само 300 грама?

Тайната се крие в метаболизма.

Обмен на веществата

Веднага след като поемем поредната порция храна, в организма се активират едновременно два процеса – анаболичен обмен, при който храната се преобразува в необходимите за организма вещества и катаболичен обмен, при който тези вещества се разрушават и се превръщат в енергия и отпадъци. Съвкупността от тези два процеса се нарича обмен на веществата или метаболизъм. Той може да протича бързо или бавно.

От храната организмът получава енергия, която му е необходима за жизнената му дейност. Когато ядем повече, отколкото трябва, или пък се ограничаваме строго в желанието си да отслабнем, правилният ритъм на метаболизма се нарушава.

Какво става тогава?

* Ако ядем повече, отколкото е необходимо за организма ни, той веднага преобразува излишъците в тлъстини.
* Ако се ограничаваме и не ядем достатъчно, организмът си мисли, че преживяваме труден период и решава да се запаси с резерви от енергия. Т.е. отново “складира” храната в телесните ни мастни депа. Освен това при недояждане тялото изразходва изключително пестеливо енергията, включително и онази, която се влага в храносмилането. И метаболизмът се забавя.



За да работят нормално вътрешните органи и мускулите да бъдат тонизирани мъжкият организъм изразходва около 60 ккал в час, а женският – около 55 ккал.

Възстановяване на метаболизма

Трябва да възстановите нормалния ритъм на обмена на веществата. Не да о ускорите, а да осигурите на организма нормално функциониране. За целта трябва да сте наясно, че енергията трябва да се изразходва.

Спортувайте

Физическата активност е най-добрият начин да увеличите общия разход на енергия на тялото и да се предпазите от затлъстяване в съвременните условия на живот (асансьори, автомобили и градски транспорт, седяща работа пред компютър). Запишете се на фитнес, започнете да тичате сутрин или просто да правите серии от клякания. Дори и 15 минути дневно да отделите за физически натоварвания, това ще ви помогне да нормализирате метаболизма си.

Отслабвайте на работа

Повечето от нас работят в офис, т.е. от сутрин до вечер седят на едно място. Но дори и така можете да отслабнете. Калориите се изгарят при напрежение на мускулните тъкани. Затова на работа си позволявайте повече движение – намествайте се на стола, намирайте си поводи да ставате и да ходите. Така ще ускорите отслабването си, дори ако по природа имате бавен метаболизъм.

Има няколко метода за контролиране на обмена на веществата. Един от тях е описан от д-р Рой Мартина, написал над 60 книги за здравето.



Движете се повече – намествайте се на стола, намирайте си поводи да ставате и да ходите. Така ще ускорите отслабването си, дори ако по природа имате бавен метаболизъм.

Трите правила на д-р Рой Мартина

Правилата, които ще ви помогнат да контролирате метаболизма си са прости, но изискват много постоянство и желание да промените не само външния си вид, но и съзнанието си.

Изчерпвайте силите си докрай

При изпълнение на физически упражнения се старайте да изчерпате силите си докрай. Трябва да действате като спринтьор, тичащ към финиш-линията със сетни сили. След като даде всичко от себе си, той се отпуска, възстановява си дишането и повтаря дистанцията. Действайте на същия принцип, това ще принуди организма ви да се адаптира към ситуацията с помощта на дишането. А колкото по-тежко и интензивно дишате, толкова по-активен е обменът на веществата.

Правете редовно дихателни упражнения. Колкото по-дълбоко дишате, толкова повече кислород ще постъпи в кръвта ви и толкова по-бърз ще е метаболизмът ви.

Мислете за себе си

Следващата крачка е работата с подсъзнанието. Самовнушението е изключително ефективен начин човек да промени собствената си представа за себе си. Всяка една промяна в организма ни става на първо място благодарение на мозъка. Ако искате да изглеждате добре, започнете да си се представяте такава, каквато искате да бъдете. И скоро ще забележите реални резултати. Докато се променяте, концентрирайте се поотделно на всеки един етап. Не се опитвайте да постигнете целта с един скок.

Диета

Включете в менюто си колкото може повече фибри и продукти, съдържащи вода. Отбягвайте продуктите, съдържащи нишесте. Наблегнете на пресните плодове и зеленчуци, пийте по 2-3 литра вода на ден, яжте нискокалорична салата или просто една ябълка преди обяд или вечеря.

За отслабването, както и за всяко друго нещо, е важно да запазите вярата си в себе си и възможностите си. За спартанско спокойствие се старайте да се наспивате добре и контролирайте винаги емоциите си.



При изпълнение на физически упражнения се старайте да изчерпате силите си докрай. Колкото ви е по-трудно, толкова по-тежко ще дишате и толкова по-бързо ще протича обменът на веществата в тялото ви.