Автор
Ива Петрова

За да бъде отслабването ви успешно: Кои 10 вещества помагат за изгарянето на мазнините?

За да бъде процесът на изгаряне на мазнини в тялото по-интензивен, той се нуждае от допълнителни средства. Хранителните вещества могат да действат като подкрепа за метаболизма.

Сред тях са витамините от група В, коензим Q10, биотин. Какво имаме предвид под „изгаряне на мазнини“? Успешно отслабване и поддържане на стабилно тегло. Тялото има енергия, която се съхранява като мазнини в мастните клетки, и като гликоген в мускулите и черния дроб. За да „изгорите“ мазнините, са необходими определени вещества, които участват в метаболитните процеси.

Витамин А. Този мастноразтворим витамин е важен за зрението, неврологичната и антиоксидантната функция и кожата. Има различни видове мастна тъкан. Бялата мастна тъкан е вид клетка, която натрупва мазнини, т.е. нежелани отлагания. Кафявата мастна тъкан е богата на митохондрии (тя е метаболитно активна). Витамин А потенциално засилва метаболизма, като кара бялата мастна тъкан да действа като кафява мастна тъкан.



Витамин B1 (тиамин) е важен за метаболизма на въглехидратите, липидите и аминокиселините. Той работи в „крайния етап“ на използване на складираните мазнини – липидите вече са били освободени от мастните клетки и са влезли в черния дроб, където са били трансформирани във въглехидрати за разграждане и освобождаване на енергия.

Витамин B3
(ниацин) - работи в клетъчния метаболизъм в митохондриите. Подобно на B1, той се счита за елемент от метаболитната система, т.е. необходим е за производството на енергия от мазнини, протеини, въглехидрати. Витамин B3 се използва в производството на молекули като холестерол и L-карнитин, които са от съществено значение за липидния метаболизъм.

Витамин B5
(пантотенова киселина) е предшественик на коензим А (CoA), който се използва от клетките за производство на енергия / производство на стероидни молекули (те са доставчици на хормони) / производство на кетонни тела (те се използват от мозъка за енергия).



Витамин B6
не се произвежда от тялото, може да бъде получен от храната. B6 е кофактор за почти сто ензима, които катализират биохимичните реакции. Важна функция на витамин В6 е синтезът на незаменими мастни киселини.

Биотин.
Не се произвежда от тялото. Неговата ключова функция е ензимен кофактор в биохимичните пътища (в пътищата на клетъчния метаболизъм или по-скоро гликолизата, окислението на мастни киселини (или „изгаряне на мазнини“) и техния синтез.

CoQ10 .
Не е витаминен микроелемент от „семейството“ на убихиноните. CoQ10 присъства в мембраните на почти всяка клетка. Веществото работи в митохондриалната електротранспортна верига, улеснявайки трансформацията на глюкоза и мастни киселини в клетъчна енергия. CoQ10 е мастноразтворим антиоксидант. Като се има предвид, че окислението на мастните киселини/загубата на тегло/загубата на мазнини генерира свободни радикали (увреждащи ДНК, ускоряващи стареенето и увеличаващи риска от рак и сърдечни проблеми), CoQ10 е важен за абсорбирането на допълнителни електрони. Желязото (Fe) е минерал, известен с ролята си в транспорта и съхранението на кислород. Кислородът е от съществено значение за завършването на клетъчния метаболизъм. Fe играе роля в клетъчния метаболизъм: той е част от протеините на електротранспортната верига (цитохроми). Яденето на храни с високо съдържание на витамин С заедно с храни с високо съдържание на желязо подобрява усвояването на желязото.

Л-карнитин
участва в окисляването на дълговерижните мастни киселини, което директно води до изгаряне на мазнините. Скоростта на метаболизма зависи от скоростта, с която L-карнитинът е наличен. Без него е невъзможно използването на натрупаните мастни киселини за производство на енергия.

Креатин .Съединение, което бодибилдърите използват за изграждане на мускули. Но какво ще кажете за загубата на мазнини? Диетичният прием на креатин насърчава мускулния растеж, което повишава метаболитните нужди на тялото. Мускулите се нуждаят от повече енергия, за да работят (мастните клетки са енергийно ефективни, тъй като тяхната цел е да пестят енергия, а не да я изгарят). А мускулите увеличават скоростта на метаболизма.

Витамин D.
Произвежда се под въздействието на слънчевата радиация, след което се активира в черния дроб и бъбреците. Витамин D демонстрира хормонални свойства, регулира метаболизма. Хората с наднормено тегло обикновено имат дефицит на витамин D.



econet

Четете още: Ако искате да стопите коремчето бързо, хапвайте тези 9 зеленчука