Автор
Ева Григорова

За да отслабнете бързо: Този вид движение е по-добър от тренировките!

„Термогенеза без упражнения“, или NEAT Non-exercise activity thermogenesis, е термин, който набира все по-голяма популярност в уелнес света.

Той се използва, за да опише енергията, която изразходвате, за да правите всичко през деня, което включва сън, хранене или целенасочени упражнения (като тичане или тренировки във фитнес залата). NEAT се постиг като просто се разхождате, тичате, за да хванете автобуса, чистите и дори, когато потупвате с ръце или крака, защото сте се изнервили.

NEAT всъщност може да има изключително голямо влияние върху отслабването. Причината е в това, че начинът, по който се движите през целия ден, допринася за изразходването на много повече енергия, отколкото еднократните целенасочени тренировки. Когато се движите постоянно, вашите митохондрии получават сигнал да произвеждат повече енергия не само по време на тренировка, но и през целия ден.



Не е необходимо спонтанното движение да бъде непременно спонтанно. Това е инстинкт, базиран на енергиен прием. По природа хората (и животните) се движат повече в отговор на повече приета храна и се движат по-малко в отговор на по-малко количество храна.

Проблемът е, че сме пренебрегнали този инстинкт поради заседналия начин на живот, който водим, а и поради факта, че преяждаме изключително лесно. Така се получава голямо несъответствие между количеството храна, което приемаме и движението, което извършваме. Ако не седите за дълги периоди от време и движите тялото си поне на всеки около тридесет минути през целия ден, можете да си върнете природния синхрон.

Да се разхождате из къщата, да вършите домакинска работа или да извършвате физическа работа всъщност е източник на NEAT, но ако мислите за това като за упражнение, можете да получите още по-голяма полза. Това сочи изследване на психолога от Станфорд Алиа Крам. В нейното проучване участвали група камериерки, работещи в хотели. На част от тях Крам казала, че работата им се счита за упражнения и отговаря на критериите за активен начин на живот. На контролна група тази информация не била дадена. Групата, на която било споделено, че работата им се счита за упражнение, изгорила повече енергия и станала по-здрава от контролната група. Изумително, нали?



Ето още няколко прости начина да увеличите своя NEAT. Всичко това има потенциала да увеличи дневния ви брой стъпки, както и изразходваната енергия:

Движете се повече у дома: Гответе храна си без заготовки, чистете по-енергично.

Намалете времето си пред екрани: Задайте ограничения за времето, което прекарвате пред телевизора и компютъра. Движете се в своето екранно време: Станете и се разходете, сгънете прането, правете коремни преси и лицеви опори или тренирайте, докато гледате телевизия или слушате подкасти. Тичайте на място по време на рекламите - може да изглежда смешно, но наистина може да ви помогне да влезете в любимите си дънки.

Ходете повече: Разхождайте се, когато говорите по телефона. Ходете, вместо да шофирате, когато е възможно.

Движете се в почивките си: В обедната си почивка, в паузите за кафе или когато трябва да се изправите и да се протегнете, станете и се разходете, вместо да седите и да скролвате в социалните медии.

Ставайте по-рано: Проучванията показват, че хората на средна възраст, които стават по-рано, са склонни да ходят двадесет до тридесет минути повече от хората, които остават будни до късно и съответно спят до по-късен час.



Движете се след хранене: Създайте си навик да се разхождате петнадесет минути след всяко хранене.

Движете се за креативност: Разходете се, докато размишлявате или обмисляте проблем – изследванията показват, че ходещите хора са 81 до 100% по-креативни от седящите.

Общувайте, движейки се: Разходете се с приятел, вместо да седите и да ядете или пиете. Съберете се с приятели за дейности като групови тренировки или срещи на открито с деца.

Разходете кучето: Хората, които имат кучета, са склонни да правят повече крачки през деня. Едно проучване показа, че собствениците на кучета вървят с 22 минути повече и правят 2760 стъпки повече всеки ден от хората без кучета. Собствениците на кучета също са четири пъти по-склонни да спазват указанията за физическа активност от 150 минути на седмица.

Използвайте правилото три срещу тридесет: Настройте вашия смарт часовник или телефон да ви напомня да се движите за три минути на всеки тридесет минути, докато работите.



Паркирайте далеч от входа: Дори в магазина за хранителни стоки, паркирайте в задната част на паркинга.

Движете се на бюрото си: Завъртете стола си, завъртете торса си, протегнете ръцете си. Станете и скочете нагоре и надолу и направете няколко клякания.

От книгата The Spark Factor от др Моли Малуф