Много диетолози смятат зелето за храна с отрицателен енергиен баланс, защото то е много нискокалорично, а организмът изразходва много енергия да го обработи.

Става дума за обикновено зеле, което някои наричат бяло зеле. 100 грама от този зеленчук съдържа 20 калории и по тази причина зелето намира широко приложение в диетите за отслабване.

Преди да се пристъпи към диета със зеле или така наречената Зелева диета, трябва да се знаят няколко важни факта.

Зелето е полезно с високото си съдържание на витамин С, калий, ензими и фитонциди, каротин, но ако страдате от заболявания на стомашно-чревния тракт, то не е подходяща храна за вас, защото е по-трудносмилаемо. Неподходящо е и за диабетици, поради наличието на захари, макар и в ограничено количество и в зависимост от конкретния сорт. Зелевата диета е препоръчителна за хора, които са здрави. Дори при тях може да се получи намаляване на физическата сила, тъй като зелето е твърде нискокалорично. Препоръчва се диетата да се провежда 1 път на 2-3 месеца, за да не се стигне до положение организмът да използва за „гориво” мускулна маса.

Зелевата диета има няколко варианта.

Класическа зелева диета
Продължителност на диетата от 7 до 10 дни.
Не се използва сол!

Между основните хранения, макар че този термин е малко условен в случая, може да се яде зеле в неограничено количество, но без никакви подправки.

Независимо, че няма да усещате силна жажда по време на диетата, трябва да пиете достатъчно вода.

Закуска:
кафе без захар, допустимо е ползване на захарин. Може и неподсладен чай.
Обяд: салата от зеле в неограничено количество, подправена с 1 с. л. зехтин.
На следващия ден се добавя 1 твърдо сварено яйце. Схемата е: един ден без яйце, един ден с яйце.
Вечеря: 200 г варено нетлъсто месо или варена риба.

Тъй като диетата е много нискокалорична, е по-добре първият път, в който решите да я приложите, да изберете продължителност от 7 дни, за да разберете как ще реагира организмът ви. При положение, че ви е трудно да издържите, няма нужда да се захранвате по специален начин, вече казахме, че зелето е трудносмилаемо, тоест стомахът ви не се нуждае от помощ при преминаване към традиционното за вас хранене.