Автор
Woman.bg

Излишните килограми влошават паметта и мисленето

Колкото по-висок е индексът на телесната маса, толкова по-големи са рисковете за здравословни проблеми с напредване на възрастта, потвърждават за пореден път шведски учени.

Резултатите от техните наблюдения показват, че хората, които са страдали от наднормено тегло през 60-те години на миналия век, днес се оплакват по-често от другите от влошаване на паметта и умствените способности.

Наднорменото тегло води не само до заболявания на сърдечносъдовата система, но се отразява и на работата на мозъка. Данните, изнесени от шведските учени, показват, че хората, които продължително време са били с наднормено тегло страдат до 2 пъти по-често от деменция, когато остареят.Учените подхождат към проблема по нетрадиционен начин, за да докажат, че наднорменото тегло и затлъстяването влияят негативно на паметта и мисловните процеси независимо от развитието на старческото слабоумие, пишат от zdrave.bg

“По-рязкото намаляване на функциите на паметта и мисленето, които се наблюдават при пациентите на средна възраст с наднормено тегло, не може да бъде обяснено само с наличието на сърдечносъдови заболявания. Вероятно, тази връзка може да бъде обяснена с други механизми”, твърди Анна Дал, ръководител на изследването в статия, публикувана в оксфордското издание Journal of Gerontology.