Автор
Woman.bg

Жените, които тренират и се хранят здравословно - с ранна менопауза

Жените, които отделят много време за тренировки и се придържат към полезна за сърцето диета, навлизат по-рано в менопауза, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от японско изследване.

Авторите на проучването от университета "Гифу" са анализирали данните за над 3100 жени преди менопауза, които били наблюдавани в продължение на 10 години, съобщава БТА, пише actualno.com.

Оказало се, че за онези от тях, които тренирали най-много - между осем и 10 часа седмично, вероятността да навлязат в менопауза в периода на проучването била със 17 процента по-голяма.

За жените, консумирали най-големи количества от полезните за сърцето полиненаситени мазнини, съдържащи се в много видове риба и растителни масла, тази вероятност била по-голяма с 15 процента.

През менопаузата яйчниците престават да произвеждат яйцеклетки и жените вече не могат да забременяват. Периодът обикновено започва между 41 и 55 години.

Ранното навлизане в менопауза означава, че жените са по-слабо изложени на действието на високи нива на хормона естроген. Естрогенът е свързан с развитието на тумори, с което може да се обясни защо за жените, навлезли по-рано в менопауза, рискът от рак на гърдата е по-малък.