Има една животинка, която често се изпречва пред погледа ни, където и да се намираме. У дома, на дивана, или навън, сред уличния хаос, в двора, доволно изтегнала се под сянката на големия кестен. Свикнали сме да я виждаме навсякъде, а самата тя е чест и неотменен спътник в живота на човека. Сигурно вече се досетихте, че става дума за Нейно величество котката – един от най-предпочитаните от хората домашни любимци. За онова мяукащо и постоянно увъртащо се около стопанина си мъркащи създание, известно с мистериозната си способност да отнема физическата болка и да действа на собственика си като ненадминат психотерапевт.

Котешките породи са толкова много и разнообразни, че едва ли ще ни стигне време и място да ги изброим всичките тук. Има обаче някои от тях, славещи се като породите с най-проклет и опасен характер. Нека да си ги припомним, а пък вие преценете дали да ги поканите като постоянни компаньони в своя дом.

Сиамска котка

Това категорично е една от най-интелигентните и красиви породи котки. Заради впечатляващия си външен вид сиамките са наричани в родината си Тайланд (бившата държава Сиам) Лунен диамант. Вероятно са получили това название именно заради неподражаемата си окраска, която няма как да бъде срещната при други породи котки - нежен кремав цвят на тялото, контрастиращ на тъмнокафявите им уши, муцунка и опашка, и хипнотизиращи искрящо сини очи. Истински разкош! Освен със забележителния си ум обаче тези котки притежават и изключителна памет, като помнят и лошите неща. На всичкото отгоре, тъкмо заради това си качество, са склонни и на отмъщение.

Котка Пикси боб



Парадоксалното при тази порода котки е, че като цяло се възприемат като една от най-дружелюбните и дори препоръчвани на семейства с деца. Трябва обаче да имате едно наум за тези котки, предупреждават специалистите. Те си имат едно своя тъмна черта, която може да се отключи, ако бъдат оставени твърде дълго време сами. С други думи, тези котки не обичат самотата. Дотолкова не я обичат, че дори се чувстват чудесно в компанията и на други домашни любимци. Те се нуждаят ежедневно от специално внимание, грижи, отношение, и ако почувстват, че не го получават подобаващо, са способни да ви извъртят такива номера у дома, че свят да ви се завие - да изпокъсат пердетата, да ви разбутат къщата и дори да ви ухапят.

Бенгалската котка

Това е порода, която се слави като една от най-красивите заради своята великолепна леопардова окраска. Тъкмо тя ни подсказва, че с тези котки шега не бива. Те са комбинация между леопард и домашна котка и носят дивото в себе си. Експертите съветват да си вземете четвърто поколение бенгалска котка, в случай че държите тъкмо на тази порода. Това ще ви даде сигурност, че са правилно опитомени. Заради леопардовия си ген, бенгалската котка е склонна да развие поведенчески проблеми, вариращи от отявлено желание да маркират територия до силна агресия, ако основните им нужди не са удовлетворени. Тези котки се нуждаят от по-голяма физическа активност и от обкръжението на други себеподобни, за да не изпаднат в опасни за човека депресивни състояния.

Котка Сфинкс

Ако трябва да посочим порода, характеризираща се с хиперактивност и нервност, това безспорно е котката от породата Сфинкс. за да са спокойни и балансирани, те се нуждаят от много игра, внимание, обгрижване от стопаните си, говорене. Освен физически активни, те се отличават и с невероятно високия си интелект. С лекота се поддават на дресировка и могат да бъдат обучени на кратки команди. съчетанието между остър ум обаче и липса на достатъчна физическа активност може да доведе до неприятни за стопаните им реакции, като хапане и дращене. Така че, ако сте спрели избора си на тази интересна котка, добре е да отделяте достатъчно време за игри с нея.

Бомбайска котка

Тъй като породата Бомбай е хибридна комбинация, тези котки имат силни черти в поведението си. Тези хибридни котки също са известни с агресивния си характер. те са доста смели и изненадващо силни за размера си. Също като гореописаните породи, имат нужда от много игри и внимание от страна на стопанина си. И ако не ги получи, има голяма вероятност да извърши някоя неприятна пакост.

Четете още: 10 научно обосновани причини да имате котка