Няма нищо по-сладко от куче, което показва топли чувства към стопанина си. Дали ще е със скачане, въртене на опашка, или радостен лай, винаги е прекрасно да видиш как животинчето се радва на най-добрия си приятел. Има обаче един признак на любов, който е особено трогателен, а именно закачливото облизване най-често по лицето. Днес решихме да ви споделим 5 причини, заради които кучетата го правят:

От любов

Това е най-честата и основна причина и вероятно това изобщо не ви изненадва. Облизването е начинът кучето ви да ви покаже, че ви обича и да ви целуне. Че кой не би целунал човека, когото обича? За съжаление, четириногите ни приятели не могат да изкачат любовта към стопанина с думи и тук облизването идва на помощ - радвайте се на мокрите им целувки, защото те крещят "обичам те".

Ако са неспокойни

Понякога кучетата се чувстват разтревожени и търсят подкрепата на стопанина си. Също като хората, те имат нужда от прегръдка и успокоение в този момент. Облизването е една от индикациите, че кучето ви има нужда от вашата топлина, за да се почувства по-спокойно. А понякога го правят, просто защото са гладни.

Харесва им вкуса ви

Да, напълно е възможно кучето да облизва лицето ви, тъй като му харесва на вкус. И в това няма нищо страшно, или нередно. Просто човешката кожа има естествен, леко солен привкус, който кучетата харесват. Ето защо понякога вашето животинче скача да оближе лицето ви след тренировка или тичане. Могат да скочат и когато се разплачете, заради соления вкус на сълзите. Това съвсем не означава, че кучето не ви съчувства в този момент и не разбира, че сте тъжни.

Скучно му е

Когато кучето ви кръжи нервно наоколо и не спира да облизва лицето ви и разни мебели и вещи наоколо, това може да означава две неща. Или му е скучно, или не се чувства добре и може би е болно. Наблюдавайте поведението му внимателно и ако се наложи, го заведете на ветеринар.

Този навик е в гените му

Навикът да облизва другите е залегнал дълбоко в гените на кучето. Животните облизват лицата си взаимно, когато затвърждават силната връзка помежду си и по този начин се чувстват сигурни.

Важно уточнение: Никога не позволявайте на кучето да облизва лицето ви, ако имате рани, защото е опасно за вас.

Четете още: Първите кучета на Америка влязоха в Белия дом - вече спят в спалнята на Джо Байдън