Автор
Астролог - Ивелина Пенчева

Днес е Световен ден на котките! Почерпете писаната си с лакомство

8 август е обявен за Световен ден на котките, а зад инициативата застава Международната фондация за хуманно отношение към животните.

Котката е най-популярният пухкав домашен любимец на планетата. Ако вярвате на статистиката, повече от половината от населението на Земята в наши дни предпочита котките пред други видове домашни животни.

Първата и най-важна функция на котките е, разбира се, изтребването на гризачите, тоест мишки и плъхове, които са вредители и разнасят болести.

Но тези пухкави домоседи имат и други полезни способности. Котките лекуват хората в буквалния смисъл на думата. Най-вероятно сте забелязали неведнъж, че ако имате някаква болка, котката се опитва да легне близо до това място на тялото, в резултат на което болката отшумява доста бързо, без никакви хапчета!

Така са устроени котките – те чистят биополето на стопанина си от отрицателната енергия.

Учените са установили, че редовният контакт с пухкавите същества се явява своеобразна терапия срещу най-различни заболявания – сърдечносъдови, гинекологични, на нервната система. Общуването с котките облекчава хипертониците, снижава риска от развитие на инфаркт на миокарда и инсулт на собствениците им.

Котките са особено ценни в борбата с депресията и нервните разстройства. Факт е, че нашите домашни любимци са истински живи антидепресанти. В Европа дори съществува понятието коткотерапия, чиято концепция принадлежи на британски лекари.

Ползата от котките за хората се крие и във факта, че са много интуитивни същества. Те перфектно усещат хората с недоброжелателни намерения, енергийните вампири: писаните не биха се харесали на такива личности и още повече - не биха ги оставили да ги галят.

Според общоприетото схващане, котките виждат призраци. Може би самите вие сте виждали подобна картина: котката ви без никаква причина се е втренчила в една точка в празното пространство и след това започва да ѝ се изправя козината.

Котките носят истинска естетична наслада. Трудно е да се оспори, че повечето от тях са много привлекателни: в зелените им очи има някаква мистерия, плавните движения и походката на балетисти, способността да мъркат, всичко това им придава особен чар.

А знаете ли, че две трети от деня средностатистическата котка прекарва в сън. В резултат на това от дадените им девет години живот, те са будни само три.

Евреите имат легенда, обясняваща появата на домашните котки на Земята. Тя ни отнася към библейските времена, когато потопът обхванал планетата. Според тази притча праведният Ной умолявал Господ да пази храната в ковчега от нападенията на гризачи. Бог чул молитвите му: той направил така, че лъвът, като кихнал, от устата му изскочила домашната котка.

Сред котешките навици е и този - нежните домашни любимци да се търкат в краката на стопаните си. По този начин те изразяват любов, но на първо място се опитват да бележат човека със собствената си миризма. Котките правят това благодарение на секрет, отделян от специалните жлези, разположени около муцуната, в областта на лапите и около опашката.

Изследователите все още не могат да кажат как точно мърка котката. Ако попитате ветеринарите, те ще отговорят, че причината за това явление е във вибрацията на гласните струни. Последните са разположени дълбоко в гърлото на писаната и се задействат от работата на мускулите на ларинкса, които от своя страна се отварят и затварят въздушния проход в гърлото повече от 20 пъти в секунда.

Най-старата котка в света е вписана в Книгата на рекордите на Гинес. Името ѝ е Crème Puff и е живяла в периода между 1967 до 2005 г. в САЩ (Остин, Тексас) - общо 38 години и 3 дни. Обичайната продължителност на живота на котките не надвишава по правило 20 години, което приравнено към човешката възраст, прави цели 96 години!

В Световния ден на котките обърнете специално внимание на вашия домашен любимец, поднесете му деликатеси, нови играчки, като не пропускате да почерпите с лакомство и бездомните котки.

Четете още: Запознайте се с Аполо - най-красивият хибрид между тигър и лъв