Колкото и странно да звучи, последни проучвания сочат, че прегръщането на мъркащия ви пухкав домашен любимец може да доведе до смъртоносна инфекция, известна още като "болест на котешкото одраскване". Тя предизвиква треска, обриви и ако възникнат усложнения, може да бъде дори фатална за вас.

Този факт се дължи на бактерия, която се предава между котките чрез мухи, а човек може да бъде заразен, ако бъде одраскан или захапан от котка. Затова не е добра идея да прекарвате дълго време, прегръщайки и целувайки любимото си коте. Според проучването, проведено в Център за профилактика и контрол върху заболяванията в САЩ, тази бактерия се предава от котки и бездомни кучета. Специалистите са категорични, че могат да бъдат взети мерки срещу заразяването с бактерията и в момента работят върху това. Докторите съветват всички стопани на котки да измиват добре ръцете си след всеки контакт с нея и да избягват галенето и гушкането.



Изследването продължило цели осем години и разгледало общо 13 хиляди случая на заразени с инфекцията. Статистиката сочи още, че смъртните случаи са редки, но здравето на притежателите на котки е застрашено. Заболяването, причиненото от честото гушкане на домашния любимец, се среща по-често в топлите страни, в които има повече насекоми, тъй като те също са разпространители на инфекцията. Според специалистите най-застрашени от зараза са децата между 5 и 9-годишна възраст. Специалистите съветват да не позволяваме на децата си да целуват и прегръщат котки и кучета, особено в тази крехка възраст.



Най-добрият начин да се предпазим е като обезпаразитяваме котката си и я предпазваме от насекомите. Днес има много начини за това, но едно от изпитано добрите средства е да направите на котката вана с оцет, лимонов сок и ябълков сайдер.

Четете още: Безсънието - как да се преборим с него?