Питали ли сте се защо установяваме толкова силна връзка с домашните си любимци? Има много хора, които говорят за своите "пухкави деца" със същата онази любов, с която родителите разказват за своите малчугани. В социалните мрежи профилите, свързани с домашни любимци, често печелят милиони последователи, а видеоклиповете с котешки игри се разпространяват като вирус.

Има причини за това – домашните любимци могат да помогнат на собствениците си както на физическо, така и на ментално ниво, потвърждава го науката. Ето някои истински ползи от това да те будят сутрин със скимтене, тихичък лай и облизване по бузата:

Защитават ни от физически неразположения

В проучване, публикувано в списание Circulation, Американската сърдечна асоциация разкрива, че собствениците на домашни любимци са по-малко склонни да страдат от сърдечни заболявания. Може би това се дължи на факта, че нивото на физическа активност при тях е по-високо, отколкото при тези, които нямат кучета. В крайна сметка, искате или не, вземете ли се веднъж куче вкъщи, сте задължени да го разхождате поне два пъти на ден. Освен това няма да ви е нужна диета, защото редовните разходки навън топят килограми.



Повишават настроението ни и ни правят по-спокойни

Домашните любимци могат да бъдат чудесна психологическа подкрепа за своите стопани. Те винаги са готови да ни изслушат, да се сгушат в нас, когато сме тъжни, да ни дарят с топлотата на погледа си, да ни прегърнат дори. И не на последно място – те никога няма да ни критикуват. Независимо от трудния период, в който се намираме, кучето не само че няма да се откаже от нас, но и ще ни бъде вярна опора и незаменим другар.

Дори капризните котки усещат, когато собственикът наистина се нуждае от топлината и обичта им. Нещо повече – те са лидери по лечебни качества. Неслучайно хората не могат да устоят пред меката им козина – поглаждането на котките стимулира акупунктурни точки на дланите. А мъркането, което засяга долния диапазон, оказва благотворно влияние върху нервната система на човека. По такъв начин котките са способни да лекуват неврози и умствени разстройства на своите стопани.



Наскоро пък било проведено проучване, свързано с лечението на депресия, при което обект на изследване бе връзката между тежестта на симптомите на депресивното разстройство и домашните животни. Експертите сравнили състоянието на 33-ма участници в експеримента с депресия, които след диагнозата получили котка или куче, и същия брой участници, които останали без домашен любимец. Тези, които се сдобили с питомци, се отървали от депресията два пъти по-бързо.

Спасяват ни от самотата

Домашният любимец е чудесен повод да започнете да водите активен социален живот в случай че досега не сте го правели. Освен че ще ви радва с невероятния си благ и добросърдечен нрав, то ще ви спаси и от самотата. Излизайки с него навън, ще срещнете нови приятели, а току-виж – и своята сродна душа. Кучето е силна мотивация за излизане навън и благодарение на него ще подобрите не само настроението си, но и физическата си форма. Човек без куче най-вероятно би прекарал тази вечер у дома на дивана.

В проучване от 2015 г. експерти интервюирали жители на четири града, като ги попитали дали познават своите съседи. Оказало се, че тези, които имали домашни любимци, общували със съседите си много по-често от тези, които нямали такива. Така че "пухкавите деца" правят наистина чудеса с нашия личен живот, избавяйки ни от социалната изолация и чувството за самота.

Четете още: 6 породи кучета, които не трябва да отглеждате в апартамент

*Раздаваме супер подаръци! Спечели комплект за красива коса, като харесаш нашата Instagram страница. Виж как да участваш тук: