Какво да не казвате на котката си и как да общувате с нея

Една от характеристиките, с които котките могат да се сравнят с кучетата е, че и мъркащите животинки подобно на лаещите си събратя разпознават собствените си имена. Друг любопитен факт за котките е, че почти не издават звуци в компанията на себеподобни. Не така стоят нещата обаче, когато са край хората. Тогава те намират всевъзможни начини да изразяват потребностите и нуждите си, тъй като добре знаят, че човекът веднага ще им угоди.

Добре е обаче да сте наясно и да внимавате за някои тънкости при общуването с котката си.За да се научите да разговаряте успешно с капризния си събеседник, трябва да знаете кои фрази да изтриете от речника си по време на разговорите си с него:

"Сигурен съм, че си добре"

Не, котката ви със сигурност не е добре, колкото и добре да се чувства. Бъдете сигурни в това. Тя винаги има нужда от вашето внимание. Добре е да знаете все пак, че добър индикатор за привличане на вниманието ви към нея е издаването на звуци. Тогава в никакъв случай не ѝ обръщайте гръб. Така например стененето и мяукането може да означават всичко – от „Гладна съм!“ до „Болят ме бъбреците!“. Ето защо, ако продължат да мяукат, дори след като сте ги нахранили, добре е да се обърнете към ветеринар, който да установи евентуално неразположение у котката. Важното е да не приемате, че всичко е наред.



"Стой до мен!"

Колкото и да ви се иска да играете с котката си в момент, в който тя предпочита да си лежи на топло в някой ъгъл на дома или да мърка в любимото си скривалище, по-добре не я закачайте. Оставете я сама да дойде при вас, когато се почувства благоразположена за игри с вас. В дивата природа големите котки се крият по дърветата, в бърлоги и навсякъде, където могат да останат незабелязани. Домашните котки понякога също имат нужда от уединение. Те не са вещ, затова техният комфорт е толкова важен, колкото и нуждата ѝ да бъде нахранена.



"Не!"

Ако има фраза, която котките не понасят да чуват от стопаните си, то това е „Не!“. Отказът да се съобразите с нея или да удовлетворите желанието ѝ, ще бъде възприето по особено болезнен начин от нея. За котката тази думичка може и да не означава нищо, но грубият и рязък тон, с който може да бъде изречена, ще стресира домашния ви любимец. Непрекъснатото отрицание може да предизвика постоянен стрес и страх у котката ви. Ето защо експертите по котешко поведение призовават собствениците възможно най-често да поощряват положителното поведение на животното, вместо да подхождат с гняв или физическа сила, когато сгреши. Това означава да възнаградите котката си с лакомство, погалване или гира, когато се държи добре, или просто да не ѝ обръщате внимание, когато направи някоя поразия у дома. Има всякакви начини да предпазите мебелите си например от ноктите на котката си, например чрез спрейове, които отблъскват котки, но запомнете едно – никога не ѝ крещете!



"Време е за вечеря"

С тази фраза трябвамного да внимавате, тъй като при всяко нейно споменаване, включително и в случаите, когато призовавате с нея семейството си на трапезата, котката ще помисли, че става въпрос за нея. Ще бъде изключително огорчена, когато види купичката си празна след подобен израз. Трябва да знаете, че домашните любимци свързват конкретни команди с резултата, който следва. Веднъж похапнала от великолепната риба след гореспоменатата изречена фраза, котката ще приеме, че всеки път, когато я изричате, е време за храна. По-добре я заменете с израза: „Ела тук“. Добре е тази фраза да изричате в различни случаи, когато викате котката за някакво положително изживяване – игра, милувка, похапване.

"Ухапи ръката ми!"

Котката не е куче. Докато лаещият любимец обожава да захапва леко стопанина си за ръката му, изразявайки обичта си към него или подканяйки го по този начин за игра, то с котката такава игра не е шега работа. Ако научите котката си да играе с ръката ви с хапане и драскане, все едно ѝ казвате - „Драскай и хапи винаги, когато ти се играе“. А котката съвсем не е като куче, което знае, че стисне ли ръката ви, може и да ви заболи. А дали вас ще ви заболи от нанесената дълбока драскотина, повярвайте, на котката изобщо няма да ѝ пука. Ако не покажете веднага на котката си, че ръката ви не е играчка, рискувате в един момент границата между игра и болезнена агресия да се размият.

Четете още: 5 от най-опасните и проклети породи котки