Малайската тигрица Надя от зоологическата градина в Бронкс, Ню Йорк, е първият представител на вида си, дал положителна проба за КОВИД-19, съобщи говорител на зоопарка.

Четиригодишната дива котка е била тествана, след като е развила суха кашлица. Прогнозата на ветеринарите е обнадеждаваща и се очаква болното животно скоро да се възстанови, уточниха от Дружеството за опазване на дивата природа, което стопанисва зоопарка.


"Тествахме котката за всеки случай и ще направим така, че всякакви сведения за Ковид-19, които извлечем, да допринесат за по-доброто разбиране на този нов коронавирус", заяви дружеството.

Този положителен тест е първият случай на коронавирус при тигър, където и да било по света, и първият при животно в САЩ, заяви говорителят Стивън Сотнър.



Междувременно, китайски учени откриха, че котките могат да бъдат по-лесно инфектирани с новия коронавирус за разлика от кучетата, съобщи "Дейли мейл".

Експериментите с умишлено заразяване на животни били проведени от екипа на Киансон Ши от Лабораторията за ветеринарна биотехнология в град Харбин. Специалистите установили, че котките могат да предават Ковид-19 по въздушно-капков път помежду си. Но не открили доказателства, че тези животни могат да инфектират хора.

Откритията на китайските учени дойдоха, след като бяха регистрирани четири изолирани случая на зараза с новия коронавирус, сред които на две кучета в Хонконг, една котка в Белгия и още една котка в Хонконг.

И при четирите случая домашните питомци най-вероятно са били заразени от техните собственици. От американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията излязоха със становище, няма доказателства домашните животни да са преносители на Ковид-19.

Четете още: Китайци забраниха със закон консумацията на котки и кучета