Автор
Антония Дамянова

Обичат ли родителите домашните си любимци повече от децата си

Обичат ли мама и тате домашните си любимци повече от децата си? Противно на очакванията оказва се, че значителен процент американски родители са привързани към косматите сиприятели повече, отколкото към собствения си наследник.

Това го доказва изследване, проведено от OnePoll, според което една трета от анкетираните родители предпочитат домашния любимец пред детето си. Базирайки се на данните специалистите единодушно заключават, че американците са луди по животните, за които се грижат.

Резултатите от допитването, в което са участвали 2000 американци, сочат, че 34 процента от родителите предпочитат своите куче или котка пред собствената си челяд, а една пета от анкетираните купуват подаръци за домашните си любимци по-често, отколкото за децата си.

Две трети от участниците в проучването обелязват, че домашният любимец е най-добрият им приятел. А цели седемдесет и осем процента го възприемат като част от семейството.

Над 50 процента от анкетирани са убедени, че четириногият им спътник ги разбира по-добре от най-добрия им приятел или половинката им. За шейсет и осем процента времето, прекарано с домашния любимец, оказва по-благотворно въздействие от това с приятели или роднини.

Участниците казват, че техните животни са им помогнали по време на стресов период в работата, лични предизвикателства и здравословни проблеми.

Голям процент от необвързаните, които имат домашен любимец, признават, че не могат започнат връзка с някого, ако косматият им галеник не го одобрява.

„Домашните любимци ни обичат безусловно и ни карат да искаме да бъдем по-добри хора“, казва Линдзи Рабаут. Тя работи в компания за здравословна храна за кучета и котки. „Любовта на домашния любимец изважда най-доброто от всички нас“, убедена е Рабаут.

Трябва да се знае обаче, че всяка привързаност обаче може да изпадне в нездравословна крайност. Един от признаците за такава е създаването на профил в социалната мрежа на своя любим космат приятел.

Други признаци, че границите надминават нормалното, са редовните партита, които стопаните организират в чест на косматия си приятел - например за рождения му ден, имения му ден, деня, в който е купен или осиновен и т.н. В това число влиза и страстта към купуването на дрехи и аксесоари за домашния любимец, превантивните прегледи при ветеринар и т.н.

Голям процент от участниците в проучването харчат повече пари за качествена храна за кучето или котката си, отколкото за себе си, и редовно позволяват на четириногия си приятел да спи в леглото им.

Всички участници биха искали кучето или котката им да ги придружават на работа, а 70% са категорични: Домашните любимци също са хора.

Именно това е и философията на компанията, в която работи Линдзи Рабаут. "Добрата храна обединява семейството. Домашният любимец също е човек и заслужава най-доброто. Щастливи сме, че все повече хора го разбират", завършва тя.

Четете още: Ето я Флоси, най-старата котка в света