Автор
Теодор Муховски

Ако котката ви прави това, тя ви предава важно съобщение

Има случаи, в които котката ближе по лицето, ръцете и косата. Говори се, че по този начин тя се опитва да ви покаже своята любов и преданост. Въпреки това може да има много повече причини за това поведение и те може да ви изненадат.

Поведението на котките очарова хората от векове - тези независими животни, които са едни от най-верните ни спътници, имат своите тайни. За щастие има начини да разчетете техните съобщения и да знаете отговорите на все повече въпроси. Също така защо котката облизва собственика си.Защо котката ви облизва?

Когато котката ближе своя собственик, тя се опитва да му засвидетелства своето доверие, любов и да потвърди присъствието си в стадото. Когато възрастните котки се облизват една друга те го правят в знак на съчувствие и взаимно доверие.
Облизвайки се, котките също маркират своята територия. Тъй като четириногото вече е показало на собственика си любов и преданост, сега иска да го отбележи по някакъв начин и да го предаде на другите котки: „Този човек е мой и принадлежи към моето стадо“.

Когато вашата котка ви оближе, тя оставя малки частици миризма по тялото ви. По този начин показва на другите котки, но също така и на кучетата, че този човек вече е неин.Интересното е, че котките усещат конкуренцията много бързо. Всичко, което трябва да направите, е да посетите къща с други животни и вашата котка ще го усети веднага и вероятно ще започне да ви ближе още по-настойчиво. След това ще премахне молекулите на чуждата миризма и ще ви маркира отново.
Защо котката ближе и след това хапе?

Вече знаем, че котката облизва стопанина си, за да:

- покаже любов и преданост;
- маркира своята територия.

Понякога, по време на тази процедура, тя започва да го гризе, а невинната игра може да изглежда доста агресивна. Всъщност обаче подобно поведение няма много общо с агресията - котенцата се научават да редуват близане и хапане от майка си. Когато котките са малки, мама почиства козината им по този начин – редувайки се да я ближе и гризе. Следователно възрастната котка прехвърля това научено поведение върху собственика си.

Понякога обаче подобно хапане може да е предупреждение – когато на котката ѝ омръзне от игра и нежност, тя може да се окаже недоволна. Малкото ѝ захапване може да бъде предупреждение за собственика да спре да я закача. Явно тогава тя има нужда от спокойствие.
Защо котката се облизва, когато я галите?
Ако котката ближе ръцете ви, докато я галите, това вероятно означава, че ѝ е много приятно. Четирикракото животинче се радва на вашата компания и иска да ви я покаже по най-естествения за нея начин.Защо котката ближе косата или лицето?

Понякога котката облизва собственика си и по лицето. По този начин тя може допълнително да оближе пот или крем от него. Котките харесват вкуса на потта, някои от тях също са привлечени от вкуса и аромата на кремове, лосиони или друга приятно миришеща козметика. Така че е възможно облизването на лицето ви да им доставя голямо удоволствие.

Някои котки ближат косата на стопаните си. По този начин те също се опитват да им засвидетелстват обич и да маркират територията им, но освен това могат просто да се насладят на вкуса на шампоан и други продукти за коса. Повечето котки също харесват вкуса на себума, а някои просто са очаровани от структурата на косъма.

Ако котката ближе жадно косата ви, а вие използвате лак за нокти, пяна и други силни стилизиращи продукти, не позволявайте на котката ви да прави това - силните химикали могат да ѝ навредят.

Четете още: 11 признака, че кучето ви ви обича