Автор
Теодор Муховски

Само от любов ли кучето ближе ръцете, краката и лицето на стопанина си?

Ако кучето ви ближе ръцете, краката или лицето дали винаги показва любовта и предаността си по този начин? Кучето опознава света чрез сетивата си, а езикът му има много повече функции от нашия, човешкия. С близането си кучето съобщава много неща.

Функции на езика при кучето

Кучето опознава света чрез сетивата си. Обонянието или слухът на кучето често са ненадминати сетива.
За какво кучето използва езика си, който, наред с ушите и носа, е изключително важен орган за кучетата?



Очевидно, както и при нас, хората, езикът на четириногото се използва за усещане на вкуса на ястието, което се консумира, но не само това. Обръщайки внимание на езика на кучето, стопанинът може да получи много информация за своя домашен любимец: какво е състоянието му, какви са емоциите му.

Когато в комбинация с други сигнали, които домашният ни любимец изпраща на нас или на друго куче, например прозяване, задъхване, изплезване на език и облизване на носа, това може да означава, че то се нуждае от повече пространство и се чувства малко стресиран.

Може също така да ни изпраща различни сигнали, като ни облизва нас или ближе различни предмети.



Защо кучето ми облизва лицето ми? Любов или атавистично поведение?

Случвало ли ви се е да се приберете у дома и кучето ви от вълнение да се опита да скочи до лицето ви и да го оближе?
Разбира се, това обикновено означава привързаност, радост от завръщането на собственика и желание да покаже всички тези емоции.
Това поведение обаче произхожда от вълците. Според проучванията облизването на лицето на стопанина може да е свързано с храната. Младите вълци облизват муцуната на майка си, когато тя се връща от лов, като я провокират да им върне храната.

Защо кучето ближе ръцете и краката ни? Ценна информация и вкусове

Често се среща мнението, че облизването на ръцете и краката на стопанина е израз на подчинение и уважение. В глутница кучета индивидите, които са по-ниско в йерархията, облизват муцуните и лапите на тези, които са по-високо в йерархията. Въпреки това теорията, че кучето трябва да изгради йерархично структурирано стадо с човек, т.е. с представител на вид, различен от неговия, отдавна е опровергана.

Следователно това не е израз на уважение и подчинение към по-високопоставения в стадото индивид, защото човек с домашно куче не образува стадо, още по-малко йерархия между тях. Разбира се, това все още може да бъде израз на привързаност, като например облизване на лицето, но също така е и начин за получаване на информация за нас. Очевидно е, че носът играе основна роля в това отношение, но той се свързва с органа на Джейкъбсън, лема-носалния орган, който е разположен от двете страни на носната преграда и има изход в устата, който на свой ред се намира при горните резци.

За да се достави обонятелна информация до органа на Джейкъбсън, кучето трябва да оближе дадена субстанция или повърхност, в този случай нашите ръце, крака или лице. Процедурата е съпроводена с отделяне на значително количество слюнка, която пренася молекулите на миризмата дълбоко в органа. По този начин мирисът, който играе изключително важна роля в опознаването на света от кучето, навлиза през носа и косвено през езика и устата на кучето.



Благодарение на това кучетата са способни да усещат нашите емоции и хумор. Това се дължи на хормоните, отделяни от тялото ни, които се произвеждат по време на прилив на щастие, гняв или тъга.
Облизването на тялото на човек също е просто вкус. Може би миризмата и вкусът на храната са останали по ръцете ни или пък ръцете и краката ни са отделяли пот, която кучетата често облизват.

Кучето облизва болните места и раните по тялото. Внимавайте за хигиената

Невероятното обоняние на кучето, подпомагано от органа на Якобсон, му дава възможност да открива и болести. Ето защо не е изненадващо, че кучетата отлично усещат кожни лезии или рани по тялото ни, събирайки повече информация за това какво има върху кожата ни. В този случай обаче трябва да бъдем особено внимателни за контакта на нараненото или болното място със слюнката на кучето.
Домашният ни любимец може да пренесе различни бактерии и микроорганизми, които могат да окажат неблагоприятно въздействие върху болната област на тялото ни.

Защо кучето облизва човек? Моля, обърнете ми внимание

Когато ни ближе често, кучето също така привлича вниманието ни. Ако възнаградим това поведение с внимание, като го погалим или се обърнем към него - кучето получава това, което е искало. Някои хора не искат кучето им да ги ближе, въпреки че трябва да се подчертае, че това е напълно естествено поведение на животните. За да ги успокоим, можем да се опитаме да не реагираме или да прекъснем дейността, като се отдалечим от кучето и след това пренасочим поведението му към съвместна игра. Със сигурност не трябва да наказваме кучето с викове или физически.



Облизва ли кучето ви пода или стената? Кога това трябва да е от значение?

Поради гореспоменатите причини, като например събиране на информация за околната среда, кучето може също така да облизва предмети, пода или стените. Например на пода може да намери остатъци от храна, които иска да събере. Когато обаче наблюдаваме това поведение често и продължително време, трябва да се заинтересуваме от проблема. То може да се дължи на поведенчески или здравословен проблем на кучето.

Облизването на стените или пода може да е признак на: лошо храносмилане, фарингит, киселини, хроничен стрес, тревожност от раздяла.

Ето защо, щом забележим повтарящо се подобно поведение на кучето, което ни е трудно да спрем, трябва незабавно да посетим ветеринар и да се консултираме с поведенчески специалист.

Лигавене срещу спокойствие. Позволете на кучето си да го направи

Облизването има още една важна функция при кучето. То може да служи за регулиране на емоциите и за успокояване. Близането е изключително важно поведение при кучетата - майките ближат кученцата си като част от хигиената и за стимулиране на отделителната система, а кученцата на свой ред ближат майките си, преди да приемат храна.
Не е изненадващо, че това поведение може да се асоциира от кучетата с безопасност и спокойствие. Поради тази причина е добре да помислите за хранене на кучето си с храна под формата на лигавник, който представлява силиконова подложка с малки вдлъбнатини, в които се втрива храната на кучето. Домашният любимец яде храната си по-дълго време, облизвайки я от вдлъбнатините на постелката, успокоявайки се по този начин.