Автор
Радина Василева

9 от 10 от HIV позитивните у нас са мъже

Тенденцията през последните години на повишаване броя на мъжете, страдащи от HIV, е все по-осезаема. Само за четири години - от 2014 г. до края на 2018 г. в България са регистрирани близо 1 200 души с вируса HIV. Мъжете доминират и са три четвърти от всички с HIV – 1032, или 86%. Всяка година броят на заболелите нараства, като в последните четири години най-много са мъжете, които правят секс с мъже. Значителна част от лицата са заразени по сексуален път, като част от тях са имали и друга сексуално предавана инфекция – фактор, който усложнява значително както състоянието им, така и самото лечение. Данните бяха представени в рамките на XVII Национален конгрес по клинична микробиология и инфекции на Българската асоциация на микробиолозите, която събра на едно специалисти от цялата страна от 9 до 11 май.

По време на конгреса стана ясно още, че специалистите отчитат скок в лабораторно доказаните случаи на Западно-Нилска треска – 15 заболели, от които 2 с фатален изход. Разпространители са комари, като боледуват основно птици, коне, кучета, котки и много по-рядко хора. Заразяването става след ухапване от комар и доста по-рядко от кърлеж.

На „водещи“ позиции в ЕС сме по заболеваемост от кучешка тения с регистрирани 200 случая. Заболяването протича като хронично, с образуване на паразитна киста предимно в черния дроб, но кисти могат да се развият във всички органи и тъкани. Човек може да се зарази по няколко начина – чрез храна - от замърсени плодове и зеленчуци, както и при пряк контакт с куче.

Грип и чревни инфекции

През 2018 г. чревните инфекции заемат 35% от случаите на остри заразни болести в страната. Водеща остава групата на острите ентероколити и гастроентерити, които представляват над 80 на сто от всички инфекциозни чревни заболявания. През миналата година са починали 24 души, с двама по-малко в сравнение с 2017 г. (над 25 на сто от всички починали от заразни болести).
В средата на януари тази година бе отчетен стартът на грипния сезон, като най-много болни са отчетени само две седмици по-късно. Тогава са регистриран близо 9 500 случая на грип и ОРЗ. В сравнение с предишните две години, през 2019 г. по време на пика на грипа е имало значително повече болни.