Автор
Радина Василева

Как да предпазим очите си през лятото? Отговорите ще научите този петък в "Код здраве"

Петъчният ден е времето, отредено за предаването на Woman.bg „Код здраве“. В него водещата Радина Василева по традиция разговаря с различни специалисти по едни от най-актуалните здравни теми, а част от въпросите ги задавате вие на електронната ни поща kodzdrave@woman.bg.

Този петък, 5 юли, тя разговаря с офталмолога д-р Мариела Облашка. Специалистът дава ценна информация за това как да предпазим очите си от вредните фактори на околната среда през лятото - жаркото слънце, вятъра на плажа. Д-р Облашка ни съветва и как да избегнем ефекта от дългото пребиваване в затворени помещения с климатик, стоенето на течение, работата с компютър. Всички те могат да ни причинят синдрома на сухото око, парене, трудно фокусиране, размъглен поглед, главоболие.

Добрата новина е, че всичко това може да бъде избегнато. На хората, чиято работа е свързана с взиране в компютъра, д-р Облашка препоръчва използване на изкуствени сълзи и витамини за очи. Също така на всеки 40 минути очите трябва да си почиват - поне за 5 минути, като се гледа надалеч. Специалистът съветва да избягваме помещения със смесено осветление, по възможност да няма течение или работещ климатик, тъй като това изсушава допълнително очите. Да се гледа към екрана от по-висока позиция, с около 20 градуса, също е важна част от превенцията с цел клепачите да са по-притворени и съответно да не изсъхват така бързо.

Относно синята светлина, която екраните от лаптоп, компютър, таблет, телевизор и телефон излъчват, д-р Облашка обяснява защо трябва да оставим всички тези устройства няколко часа преди лягане, за да спим спокойно.

Как да се погрижим за зрението си и с какво да поглезим очите си? Повече информация очаквайте в „Код здраве“ този петък, само в woman.bg!

(в материала има продуктово позициониране)