Радина Василева

Здравето зависи от много фактори – грижа към себе си, малко късмет и правилните специалисти, които да бъдат до нас, когато имаме нужда. Аз съм Радина Василева и като дългогодишен журналист в здравната сфера, моята мисия е да ви срещам именно с тях, както и да отговаряме на вашите въпроси в рамките на предаването „Код здраве“. Пишете ни на kodzdrave@woman.bg!

Код здраве: Ах, този цистит!

16 март 2021 | 13:00
17621
0
0

В днешния епизод на „Код здраве” Радина Василева разговаря с началника на Клиниката по урология в столичната Пета градска болница. Д-р Атанас Доков е от лекарите, които знаят и вършат много, без да говорят за себе си. Рекламата му идва от уста на уста, а когато нещо се обърка д-р Доков е от контактите, на които първо се сещат да позвънят за консултация. В предаването днес фокусът е върху едно заболяване, което често пъти се случва да се върне отново, след като един път се е появило - циститът.

Циститът е заболяване на долните пикочни пътища, което е причинено от най-различни фактори като например бактериите Escherichia coli (Ешерихия коли), Klebsiella pneumonia (Клебсиела пнеумония), Протеус  (на латински Proteus), които не са характерни за отделителната система, а за стомашно-чревния тракт. Също така причина могат да бъдат външни фактори като замърсяване на ръцете, лоша хигиена в хотели, плуване в общи водни площи, в които някой от тези микроорганизми циркулира, наличие на камък в пикочния мехур, вагинални инфекции, недобра хигиена при интимния партньор, нараняване в следствие на манипулация – цистоскопия, вътреболнична инфекция, занижен имунитет и още, и още.

Първите издайнически симптоми включват най-често лек, преходен дискомфорт по време или след уриниране, болка в областта между пъпа и срамната кост, понякога и промяна в цвета и мириса на урината. Има случаи, когато циститът хронифицира и прераства в т.нар. хеморагичен цистит – състояние, при което се наблюдава и кръв в урината. „То е драматично и обезпокоително и трябва да се вземат сериозни мерки – двойно антибиотично лечение с последващо перорално антибиотично лечение, прием на симбиотик, престой в болница. Има и добри билкови препарати, които са помощник в борбата с цистита и подходящи за профилактика – чайовете на проф. Цветков, лека му пръст, както и по Ламбрев, както и препаратите с червена боровинка”, съветва д-р Доков.

Има храни и напитки, които трябва да се избягват повреме на острите симптоми, за да се избегне тяхното засилване – алкохол, люто и газирано, кафе. Менюто следва да е по-леко, лесносмилаемо, да се приемат повече течности, а сутрин – и чай с половин лимон и лъжица мед. Д-р Доков съветва, особено мъжете, в тези периоди да не позволяват да се стигне до констипация.
Кои са изследванията, доказващи наличие на цистит, до какво може да прерастне, ако не вземем мерки навреме, както и може ли да повлияе негативно на детеродните способности, вижте във видеото!

Кой е днешният ни гост накратко:
Д-р Атанас Доков завършва ВМИ – София през 1993 г . Придобива специалност по хирургия през 1999 г, по Урология – през 2007 г., както и магистратура по Медицински Мениджмънт през 2013 г. Освен това има придобита специалност по Ендо урология. Участва в Национален Конгрес по Урология през 1995г.,1996г.,1997г.,2002г.,2003г. и от 2010 г. до 2017 г. е постоянен член в секретариата на конгреса и участник с множество научни публикации и разработки.

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS

 

Коментари

Добави Коментар