Автор
Радина Василева

Код здраве: Алергия или коронавирус?

Въпреки че всеки ден светът изнася нови и нови сведения за различните прояви и симптоми на коронавирусната инфекция, все още въпросителните пред нас, обикновените граждани, са много. И сега през пролетта мнозина се питат за разликата между задух от алергия и този при Ковид-19. Затова в днешния епизод на „Код здраве“ водещата Радина Василева разговаря с един от най-добрите специалисти в областта на алергиите - началника на Клиниката по клинична алергология на „Александровска“ болница доц. Мария Стаевска.

„Задухът при алергия най-общо казано е задух, характерен за астма. Тогава имаме стягане и свирене в гърдите, което не е характерно за Ковид-19. При вирусните инфекции нямаме сърбежа, който е характерен за алергиите. Друга важна разлика е високата температура, каквато алергиите не предизвикват. Не е невъзможно обаче човек да има сенна хрема, с астма и с Ковид-19. Не ми се е случвало досега, но пикът на сезона тепърва започва, така че не е изключено да видим и такива случаи“, обяснява доц. Стаевска.

Към момента редица проучвания твърдят, че хората, които страдат от различни алергии, по-рядко се заразяват с коронавируса. Дали това е така на 100% все още предстои да разберем.
По думите й произходът на сухата кашлица и задуха при астмата спрямо този при коронавирусната инфекция е много различен.

Какви са разликите и проявленията, помага ли носенето на маска на открито за намаляване дразненията от респираторните алергени, кои са препаратите, които могат да ни помогнат и какво да правим, ако получим алергия от постоянното миене и дезинфекциране на ръцете – отговорите дава специалистът на „Александровска“ болница във видеото:

Кой е днешният ни гост накратко:
Доц. Мария Стаевска е началник на Клиниката по клинична алергология на „Александровска“ болница и е един от онези лекари, които винаги могат да вдъхнат кураж и да ни успокоят, дори и само с благата си усмивка. Тя завършва ВМИ - София през 1991 г., придобива специалност по вътрешни болести през 1997 г., както и по клинична алергология през 1999 г. Преминава редица обучения у нас и по света, а през 2013 г. получава докторска степен по медицина с дисертация в областта на лечението на тежката хронична уртикария. От 1992 г. работи в Клиничен център по алергология, Медицински факултет, Медицински университет - София, УМБАЛ "Александровска", като от 2014 г. е доцент.

Ако тази тема ви е била интересна и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS