Автор
Радина Василева

Код здраве: Българка с приложение в помощ на диабетици

За днешния гост в предаването „Код здраве” важи поговорката „не питай старило, питай патило”. Преди 9 години тя открива, че има диабет тип 1 и преминава през редица премеждия, докато се научи как да се храни и да измерва инсулина, който трябва да приема всеки ден така, че да живее нормално. Неволята я подтиква да изкара множество обучения в Германия, които да я научат на всичко.

В един момент през 2015 година Гергана Николова решава да вземе нещата в свои ръце и с помощта на съпруга си, който е IT специалист, създават прототип на мобилно приложение, което да й позволи да поеме глътка въздух и същевременно във всеки момент да знае какво и по колко да консумира, както и колко инсулин да си набави. От тази година тя вече го споделя с тесен кръг от други диабетоболни, на които да помага безвъзмездно.

„Преди 9 години, когато разбрах, че имам диабет, си мислех, че никога повече няма да съм свободна и ще съм привързана към строги диети, няма да мога да имам второ дете, което аз исках и беше ужасно. Първата година е много, много тежка и объркваща. Най-трудното беше да разбера какво трябва да направя, за да поддържам нормални стойности на кръвна захар. Това се оказа цяла наука, а от болницата в България ме изписаха с препоръки за дозите инслин сутрин обед и вечер и това беше. Смених много ендокринолози, но никой не ми каза за връзката между въглехидратите, инсулина, как начинът ни на живот ни оказва влияние”, връща лентата назад Гери.



За да научи всичко, което в България не намира, заминава в Германия, откъдето е получила предложение за работа и след време разбира за опциите, които германското здравеопазване предоставя – разнообразни програми за диабетици, през които всеки, който има желание, може да премине, за да живее един по-добър живот с диабет.

През 2015 година Гери и съпругът й създават прототип на мобилно приложение - okDiab с идеята да го ползва самата тя. Най-общо казано то представлява дневник на диабетика, който е на терапия с инсулинова писалка. В него е интегрирана база данни с различни хранителни продукти. Всеки с диабет тип 1 може да въвежда стойностите на кръвната си захар, приема на въглехидрати, а болус калкулатор ще даде предложение за необходимата доза инсулин за прием.

Приложението предоставя пълна визия на това какво човек е правил през деня, колко е хапвал, колко често, какъв инсулин е поставил и каква е кръвната му захар след това.

Много полезно по думи на други потребители се оказвал меню калкулаторът и базата данни с храни. „Също така има и дневник за базален инсулин – бавнодействащият инсулин, който се поставя веднъж или 2 пъти на 24 часа, който служи за покриване нормалната секреция на черния дроб, който ни държи жизнеспособни тогава, когато не се храним. Когато той е неправилно дозиран, каквото и да правим с дозировката на бързия инсулин, нашата захар никога няма да бъде както очакваме – тя става непредвидима при недобре дозиран базален инсулин. Ето защо сметнах, че това нещо ще е много полезно за жени, при които има колебания на базалните нужди, както и при бременни”, споделя Гери.

Вижте какво още споделя пред Радина Василева във видеото!

Кой е днешният ни гост накратко:

Гергана Николова е специалист по управление на ИТ проекти с над 15г. опит. През последните 2г. се фокусира върху консултации, администрация и управление на фирми в сектор ИТ.
Гергана отключва диабет тип 1 през 2013г, когато активно започва да търси начини за подобряване на контрола на кръвната захар и качеството си на живот с диабет. След редица незадоволителни опити да използва различни мобилни приложения за тази цел, още през 2014г. в нея се заражда мечтата за създаването на okDiab.
Преминава редица курсове и обучения:
В болницата в Ардс, Северна Ирландия – 2014 - основни понятия и практики при терапия с инсулинова писалка при диабет тип 1 - болус коефициент, въглехидратна ст-т на храните, корекция на кръвна захар, как като родители да подкрепяме дете, страдащо от диабет тип 1; Ендокринология, Франкфурт ам Майн, Германия - април 2014 - юли 2015 - индивидуални срещи с диабетен консултант с цел обучение и стабилизиране на терапията; Диабетен Център Нюман и Чао, Мюнхен - 2015 - 2017 - ежедневни консултации с д-р Чао със съпътващо индивидуално обучение относно бременност, раждане и майчинство с диабет; Диабетна практика проф Росс, Мюнхен - 2017 - 2018 - индивидуално обучение за найстройка и корекция на терапията при инсулинова помпа; Диабетна клиника - Бад Мертгнехайм, Германия, две двуседмични обучения по програмата за пациенти през 2014 и 2017г включваща: лекции за ендокринната с-ма с фокус върху: изчисление на инсулинови дози, изчисление на въглехидратната ст-т на храните, видове терапии при диабет, диабет и спорт, диабет и усложнения, диабет и полов живот, менструален цикъл и бременност с диабет.



Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в

iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS