Автор
Радина Василева

Код здраве: Фармацевтите по време на пандемия

Аптеките са едни от малкото обекти, които продължават да работят всеки ден, за които режима „пандемия“ увеличава работата им многократно. Още преди няколко седмици, когато се заговори за първи случаи на заразени с Ковид-19, опашките пред тях се завихриха до степен, до която на повечето фармацевти със сигурност им е прилошавало.
Повечето хора, слушайки новините и четейки различни препоръки, се презапасиха не само с тоалетна хартия, но и с множество хапчета и добавки, за всеки случай. Това, разбира се, доведе до изчерпването на някои от тях в цялата аптечна мрежа. Каква е ситуацията няколко седмици по-късно и по какъв начин презапасяването на едни пряко е засегнало други – след малко ще разберете от маг.фарм. Вергиния Лазарова.


Втората част на поредицата „Героите в бели престилки“ на „Код здраве“ посвещаваме на тях – аптекарите, които в последния месец работят на много по-високи обороти; на тях, които трябва да успокояват уплашените и изнервени пациенти; на тези, които се опитват да вразумят онези, които ненужно се опитват да вземат повече, отколкото им трябва. За да има и за другите. На фармацевтите, в чиито обекти често дори няма стъклена преграда между тях и клиента, а маските за лице далеч не са от най-високият клас на защита.
Дали още има опашки от хора пред аптеките, кои са медикаментите, за които масово хората смятат, че са подходящи в борбата с Ковид-19 и кои от тях са изчерпани, както и защо думата, която най-добре описва деня на днешния ни гост – маг.фарм. Вергиния Лазарова е „огромно предизвикателство“ - вижте във видеото тук:



Кой е днешният ни гост накратко:
Маг.-фарм. Вергиния Лазарова е завършила Фармацевтичния факултет на Медицински университет - София. Като специалист по лекарствата професионалният ѝ път започва от аптека от открит тип, където работи и днес. Била е в ръководството на Българската фармацевтична студентска асоциация, където участва в организирането и провеждането на множество здравни изложения за пациентите, посветени на различни социалнозначими заболявания, обменяла е опит със свои колеги в чужбина на фармацевтични форуми. Всяка година преминава различни форми на продължаващо обучение и посещава фармацевтични конгреси, събития от сферата на здравеопазването и др.

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS