Автор
Радина Василева

Код здраве: Как да преборим стреса

Преди няколко месеца Световната здравна организация призна стреса на работното място, или познат още като „бърнаут”, като реално медицинско понятие. Приблизително половината европейски работници го смятат за нещо обичайно, въпреки че именно на него се дължи почти половината от всички загубени работни дни. Същевременно глобалната икономика губи годишно близо 1 трлн. долара заради стресови състояния.

Подобно на много други проблеми, засягащи психичното здраве, стресът често пъти е неправилно разбиран или заклеймяван. Според статистиката всеки четвърти има психични смущения като невроза, депресивни състояния и др. Все повече нараства и групата на автоимунните заболявания, а те също започват след преживени неприятности в личния и професионалния живот.
Как да разпознаем ранните признаци на стреса и какви мерки да предприемем, в студиото на „Код здраве“ водещата Радина Василева разговаря с психолога Ани Владимирова.



Тя е Магистър по психология, педагогика и история от СУ „Св. Климент Охридски”, като постоянно преминава през допълнителни обучения у нас и в чужбина. Основател и организатор е на първия в България сайт за електронна терапия. Като фирмен психолог тя създава система от обучителни тестове за различни професионални умения, тренинги за развитие на комуникативни умения и решаване на конфликти.

От 2003 г. извършва безплатна диагностика на деца на възраст от 5 до 15 години с поведенчески, емоционални и образователни проблеми. На база практиката си като детски психолог създава авторска програма за промоция на психично здраве при деца от 6 до 11 г., по която и в момента се работи в част от училищата в София. Има 10 години практически опит в подбор на участници за реалити формати по предварително зададени личностни характеристики и поведенчески профили.

- Ани, много хора не осъзнават, че са стресирани, не разпознават симптомите. Кои са те и какво се случва с тялото ни в такива моменти?

- За съжаление стресът е толкова заобикалящ ни, че обикновено е маскиран в самите нас. Той се промъква много плавно в ежедневието ни и започваме да го усещаме, чак когато започват да настъпват различни разстройства в съня, постоянно напрежение или еуфорично настроение. Най-силно удря по концентрацията, разпределението и превключването на вниманието и се отразява на почти всички феномени.

- Световната здравна организация го определя като болестта на века, която приема размерите на глобална епидемия на ХХI век. Каква е статистиката за България?

- Не мога да знам точна статистика за България, но всеки трети, който идва в кабинета на нашата практика и на колегите ми, е преминал през подобни състояния, а всеки втори е бил на ръба на бърнаут. Така че той е много масов, особено в градски условия, особено по отношение на хората в активна възраст – между 25 и 55 години, които са подложени на най-голям стрес, на адаптация, на справяне с една трудна среда, отношения, пазар на труда.



- Как след дългия период на почивка през лятото отново да влезем в работен ритъм? Много хора се оплакват, че нямат тонус и им е необходим дълъг период за адаптация.

- Най-стресирани и трудно адаптиращи са тези, които работят в офис среда, където не достига слънчева светлина, а синята светлина от компютрите постоянно въздейства върху физиката и психиката им. Да не пропускаме и хората, които работят на смени, тези които са подложени на много постоянни промени в работната среда. Да не говорим пък за обслужващите, които работят с хора – никой не може да контролира в какво състояние ще бъде твоят клиент или потребител. Всички тези хора трябва да се погрижат за здравето си. Малко е илюзорно да смятаме, че всичко се корени в душата, защото човешкият организъм е една много сложна машина, с много сложен химически състав и балансът на тази биохимия в човешкия организъм е все по-нарушен от съвременния начин на живот. На първо място това е заради храната, която е много бедна на бионутриенти. Затова все по-често на помощ ни идват хранителните добавки, които не могат да заместят храненето на човека, но могат да компенсират тези дефицити от химични елементи. Аз тук мога съвсем спокойно да препоръчам на вашите зрители МАГНЕ В6 СТОП СТРЕС. В Европа този препарат е продукт номер 1 на годината и се нарича „Stress Resist“, което означава, че тази добавка ни помага да сме устойчиви на стреса. В действителност уникалната комбинация в нея от магнезий, витамин В6, В9 и най-вече билката Златен корен адаптират организма и запълват дефицитите му по отношение на стреса.

- Какво представлява тази билка Златен корен?

- Латинското ѝ наименуване е Rhodiola rosea. Това е билка, която е много добре известна и използвана от руските народи заради уникалното си въздействие върху човешкия организъм. Нейният добив, както и култивирането ѝ, са много трудни, но си струва, защото ако останалите елементи, които ги има в почти всички добавки – витамините от В групата и магнезия, които успяват да компенсират дефицитите, то Златният корен е адаптоген, т.е. позволява на човека да се адаптира към стреса и той да не му влияе деструктивно и отрицателно.

- Какво да правият хората, които имат проблеми със сърцето и са подложени под постоянно напрежение?

- Все по-млади хора идват и се оплакват от хипертония, аритмия, „стягане“, както казват те. Всъщност, неслучайно има понятие „разбито сърце“, защото стресът, тревогите, напрежението, отделяйки адреналин, нарушават сърдечния ритъм и започва наистина да се разбалансира сърцето. МАГНЕ В6 СТОП СТРЕС е много полезен, защото освен магнезия, който е важен за отговора на тялото относно стресорите на околната среда като студ, шум и всичко останало, има и витамин В6, който отговаря именно за функциите на сърдечно-съдовата, нервната системи и на мозъка, така и витамин В9, който помага за когнитивните процеси на мозъка, така и тази билка Златен корен, която регулира нашата реакция към стреса така, че да се адаптираме и не разбалансира сърдечната дейност.

- И една таблетка на ден е абсолютно достатъчна, за да преборим стреса?

- Много е важно хората да не приемат МАГНЕ В6 СТОП СТРЕС като обезболяващо, тип „Днес съм напрегнат, ще го пия 2-3 дена“. Напротив, трябва поне месец, за да се натрупа и да може тялото да се адаптира към стреса.

- Тоест това е едно много лесно решение да се справим със стреса?

- Да, защото така може да изпреварим момента, в който ще получим психосоматични промени и ще започнат болестни процеси в тялото, а ще ни адаптира и ще ни помогне да не поемем последствията и рисковете от стреса.

- Моля, дай съвет за тези, които търсят баланс между това да са перфектни в работата и същевременно да са добри партньори у дома.

- Да си перфектен е доста относително понятие и за всеки човек то включва нещо различно. Ще направя аналогия със самолетите и с предупреждението, че при бедствие, преди да сложите апарата за кислород на детето си, трябва да го сложите първо на себе си. Идеята е, че не можем да помогнем на никого и да сме добри в работата и семейството си, ако не сме в добра психическа и физическа форма. За да постигнете баланс, на първо място се погрижете за себе си. А в този свят, в който не можем да спрем темповете, да променим ритъма и да изключим стресорите, помощта на МАГНЕ В6 СТОП СТРЕС може да бъде много ефективна и много функционална.

Гардероб водеща:

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в

iTunes

Spotify

Google Podcasts

Soundcloud

Overcast

Castbox

Pocket Casts

Както и през RSS