Автор
Радина Василева

Код здраве: Каква е ролята на тимусната жлеза и какво представлява тимомът

Тъй като е лимфоиден орган, той рядко боли или се усеща, поради което масово хората дори не знаят за неговото съществуване. Именно тимусът обаче е „главната жлеза на имунитета”, като го регулира чрез развиването на имунни клетки, отговорни за клетъчно-медииран имунитет. Тимусът произвежда и важни хормони, които служат като молекулни сигнали за формирането и поддържането на имунната система.

В днешния епизод на предаването „Код здраве” с онколога от болница Токуда д-р Таня Златанова разговаряме за ролята тимуса, както и за злокачествените образувания, които го атакуват.

Интересно за тази жлеза, е че расте най-интензивно до около втората година след раждането, като този процес спира до навлизането в пубертета, след което постепенно се замества от съединителна и мастна тъкан. Най-важните заболявания, които могат да го засегнат, са автоимунни заболявания, като онкологичните – т.нар. тимоми и тимокарциноми, са редки.

Но как всъщност специалистите се осъмняват, че може би имаме проблем с тимусната жлеза? „В голям процент се откриват случайно при скенер на гръден кош или чрез друг вид образна диагностика. В една трета от случаите на тимоми и тимокарциноми има и автоимунно заболяване. Често след като пациентът е диагностициран с тумор на тимуса, се открива още един, на друго място в тялото. Затова трябва да сме изключително внимателни”, коментира д-р Златанова.

Кои са рискови фактори, начините за лечение и преживяемостта в 10-годишен аспект, както и още полезна информация от д-р Златанова разберете от видеото!

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Таня Златанова

Д-р Таня Златанова завършва медицина в Медицински университет София през 2001 г. През 2008 г. придобива специалност Вътрешни болести. От 01.01.2017 г. придобива специалност Медицинска онкология. От март 2012 г. е част от екипа на Отделение по онкология на АСК УМБАЛ Токуда. Представя клинични случаи и медицински доклади на работни срещи в България и чужбина. От 05.09.2016 г. до 30.09.2016 г. провежда CECOG Targeted Drug Fellowship в Отделение по медицина I, Отделение по Онкология, Комплексен онкологичен център Виена към Медицински Университет Виена, Австрия. Хоноруван преподавател по Пропедевтика на вътрешните болести към Софийски университет „Св.Св.Климент Охридски“.

Член е на български и международни онкологични дружества: БНДИО, ESMO, ASCO, IASLC, ESCO.