Автор
Радина Василева

"Код здраве": Какво е да си първият, отстранил тумор на бял дроб с робот

В днешния епизод на „Код здраве“ избрахме да ви срещнем с един от най-добрите гръдни хирурзи в България – доц. Цветан Минчев. Той е с 30-годишна практика и е единственият сертифициран хирург за роботизирана гръдна хирургия с робота „Да Винчи“ в България и региона.

Доц. Минчев стои зад десетки иновативни животоспасяващи операции, които са прилагани за първи път в България, а редица от тях – и в света. Два пъти печели награда „Лекар на годината“ – през 2013 г. и през 2017 г. Завършил е Медицинския университет в София през 1989 г. Работил е в отделенията "Обща хирургия" във ВМА и "Кардиохирургия" в база "Лозенец", бил е гръден хирург в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести "Света София". Има две специалности - хирургия и гръдна хирургия. В МБАЛ "Токуда Болница София" е от основаването ѝ, където е началник на отделението по гръдна хирургия.

С оператора Иван Кънчев влязохме в операционната зала, за да поговорим с доц. Минчев за първата у нас робот-асистирана операция на жена с рак на белия дроб.
„Пушачите и мъжете над 50-годишна възраст трябва да бъдат особено внимателни и да не пропускат профилактични прегледи. За жалост все още в България няма национална програма за това, както е например в държави с голям процент на пациенти с рак на белия дроб като Китай, Хонконг и т.н. Появява се нова тенденция - млади хора, които са непушачи, да развиват генни мутации и да им откриваме рак на белия дроб. Най-младият пациент, който съм оперирал от рак на белия дроб, е на 18 години, имам и на 22, и на 23 години…подобни случаи не се забравят, помня ги всичките. И в момента в отделението лежи 22-годишно момиче…“, обобщава доц. Минчев.

В началото на месец юли тази година той и екипът му извършиха първата в страната ни робот-асистирана операция на жена с рак на белия дроб. Подготовката на специалистите продължава близо година, а самият доцент споделя скромно, че цял месец е сънувал как ще я направят. Пет дни по-късно жената вече си е вкъщи в добро състояние. „Чувствам гордост. И удовлетвореност, която ще бъде още по-голяма, когато тези операции започнат да се изпълняват рутинно в нашата болница“, казва доц. Минчев.

Кои са другите рискови фактори за развитие на рак на белия дроб, освен тютюнопушенето , на които всеки от нас е изложен? До каква степен са ефикасни маските за лице в градски условия, как протича една подобна операция и какви са разликите със стандартните отворени операции – вижте повече във видеото тук:

Гардероб водеща:

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в Soundcloud.