Автор
Радина Василева

Код здраве: Какво става с кожата ни при екстремен климат

В днешния епизод на „Код здраве“ ще ви запознаем с един лекар, който прекарва цял месец на Антарктида. Причината за заминаването му - България започна революционно проучване на въздействието на тамошния климат върху човешкото здраве. В началото на януари от ледения континент се върна дерматологът д-р Иван Богданов. Идеята на изследванията, подкрепени финансово от МОН, е България да си осигури водеща позиция при евентуалното по-нататъшно изучаване на слънчевото въздействие върху хора, които работят на открито. Проучванията са продължение на антарктическите изследвания на изтъкнатия наш дерматолог проф. Николай Цанков.


Кой е гостът ни накратко:

Д-р Иван Богданов е дерматолог и венеролог, преминал редица обучения във Франция, Великобритания, Португалия, Чехия, САЩ. От 2010 г. е част от екипа на Клиниката по Дерматология и Венерология в болница Токуда. От 10 години е председател на фондация "Псориазис". Също така е и член на Европейското дружество по дерматология и венерология, както и на Управителния съвет на Българското дерматологично дружество.

- Д-р Богданов, на 11 декември 2019 г. заминавате заедно с българската експедиция за Антарктида, където изследвате как реагира кожата когато е поставена под екстремни климатични условия. Какво установихте?
- Проучването е 2-годишно и тепърва ще се събират още много данни. Даже ,и в момента се събират такива, тъй като персоналните дозиметри, които ползват колегите на място, се ползват още. Догодина моят колега доц. Дърленски ще продължи това изследване и след като съберем и обработим всички резултати ще публикуваме тази информация. Това, което започваме от тази година, е изследването на ултравиолетовата радиация върху кожата. Световната здравна организация сериозно се интересува от този проблем и такива проучвания са правени на всички останали континенти до момента, но не и на Антарктида. А там има много неща, които влошават ултравиолетовите лъчения.

- Кое е по-опасно за кожата – отразяването на слънчевите лъчи в лед, сняг, вода или прякото слънчево лъчение?
- Много по-сериозно е отражението на ултравиолетовите лъчи и това всички го знаем, или поне тези, които караме ски. Много по-сериозно се изгаря в планината и това е така не само защото атмосферният слой там е по-тънък, но ледът, водата, снегът отразяват сериозно слънчевите лъчи.

- Тоест за здрава кожа трябва да нанасяме слънцезащита през зимата когато има сняг?
- През зимата трябва да се предпазва най-вече лицето. Това е едно от местата с най-тънка кожа и е изключително трудно за операция в последствие. Всичко това ни кара да сме по-внимателни, когато става дума за лицето. През зимата в планината ултравиолетовата радиация се отразява доста по-сериозно на откритите зони, каквато е лицето.

- Колко време човек може да стои на слънце без защита в екстремни условия?
- Доста по-кратък е периодът, в който се достига до т.нар. минимална еритерна доза –дозата ултравиолетова радиация, която предизвиква клинична изява на изгарянето като зачервяване, болезненост. По-тъмните хора имат по-малко проблеми, по-светлите изгарят по-бързо, има такива, които изобщо не изгарят, или пък го правят още на 10-15-та минута от излагането на слънце.

- В моментите, в които не е слънчево, е установено, че ултравиолетовите лъчи пак ни вредят. Колко време можем да си позволим да бъдем на слънце, за да се снабдим с нужното ни количество вит. D и трябва ли да излагаме цялото си тяло?
- Ултравиолетовата Б радиация е тази, която основно предизвиква производството на вит. D. Това, което се говори за ултравиолетовата А радиация, която се среща по-често при солариумите, че има благоприятно въздействие за образуването на вит. D изобщо не е вярно. Няма нито един благоприятен ефект от солариумите върху човешкото тяло. Обикновено, независимо от кожата, 10-15 мин на ден би трябвало да са напълно достатъчни дори и да не се излага цялата повърхност на тялото за набавянето на достатъчното количество вит. D. По-страшно е изгарянето, особено ако то се случи в ранна детска възраст, отколкото недостига на вит. D, който може да бъде компенсиран и по друг начин.

- Киселото мляко ефективно ли е при изгаряния по кожата?
- Киселото мляко е чудесно, когато се приема както трябва да бъде приемано. То има някакъв охлаждащ ефект, който може би донякъде има благоприятен ефект върху изгарянето, но има специални кремове, които ще свършат много по-добре тази работа.



- Откъсването от града и попадането в една толкова чиста среда, лишена от повечето алергени, може ли да лекува дерматологични заболявания като атопичния дерматит например?

- Ние също си задаваме този въпрос и то от известно време. Атопичният дерматит е заболяване, свързано с градската среда и в последните години заболеваемостта изключително нарасна и то най-вече сред градското население. Имаме основание да мислим, че вероятно някои замърсители на въздуха, полени и различни алергени, както и почти маниакалното чистене на средата, в която живеем от някои майки, имат изключително значение за развитието на атопичния дерматит. Както и лошата или недостатъчно обучена имунна система. Излизането от градската среда до голяма степен повлиява позитивно симптомите на заболяването, особено когато това става на висока надморска височина. Ние сме едни от пионерите на високопланинското климатолечение. Проф. Цанков дълги години е провеждал изследвания в Рила и резултатите са отлични. Сега тези проучвания продължават в Белмекен.

- Вие сте един от малкото лекари, които промотират този вид алтернативна медицина, признавайки благоприятните лечебни свойства на морето и планината. Имате ли излекувани пациенти чрез тях?

- Много добри ефекти имаме не само при атопичен дерматит. Климатотерапия в комбинация с морелечение правим и при пациентите с псориазис и то с огромен успех. Все пак това е хронично рецидивиращо заболяване и за излекуване няма как да говорим, но временното облекчение на състоянието и значителното му подобрение ни дават основание да смятаме, че това е един от най-добрите методи. България има изключителни природни дадености, които позволяват това да бъде правено на няколко места по нашето Черноморие. И най-известните климатолечебни центрове в света като Мъртво море и Синята лагуна в Исландия не могат да се похвалят с този пълен набор от инструменти за климатолечение, които ние имаме – лечебна кал, лятното слънце, което в България не е от най-силните, но е достатъчно за лечение, морската, минералната и лиманната вода и красивата ни природа.


Гардероб водеща:



Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS

* В месеца на любовта раздаваме награди. Спечели парфюм за теб и любимата ти приятелка, като харесаш нашата Инстаграм страница. Участвай в играта ни и можеш да спечелиш страхотен подарък от BOUCHERON!