Автор
Радина Василева

Код здраве: Какво трябва да знаем за брекетите

Поставянето на брекети е важна стъпка, която налага редица промени както в начина, по който изглеждаме, така и в начина, по който се храним. Затова е препоръчително преди да пристъпим към тях да сме добре информирани. И тук не става дума само за това какъв вид брекети да изберем, а да сме наясно с различните етапи от процеса, както и с кои храни най-вероятно ще трябва да се разделим за известен период от време. По всички тези въпроси в днешния епизод на „Код здраве” Радина Василева разговаря с д-р Теодора Йорданова, която е специалист по ортодонтия с 16-годишен опит.

Един от най-често задаваните въпроси, когато говорим за поставяне на брекети, е има ли значение възрастта и има ли такава, след която опитите за корекция са неуспешни. Отговорът е „не”. Макар изправянето на зъбите да е по-успешно, ако се започне преди 16-годишна възраст, но може да се направи и на 50 г. Времето, за което трябва да се носят брекети, е индивидуално, като най-кратко то може да бъде година, като средната продължитеност е година и половина. В засивимост от деформацията се определя и дали едновременно да се залепят долни и горни брекети, като има немалко случаи, в които това се прави успоредно.

„Предизвикваме редица промени, дори и на ниво клетка с поставянето на брекетите. Всичко това предизвиква различни усещания сред пациентите. Е, имам и такива, които ми се обаждат да ме попитат изобщо случва ли се нещо, защото не усещали нищо. Но обикновено 2-3 часа в продължение на 2-3 дни е периодът, в който най-често има неприятно усещане след първоначално поставяне на брекети. След смяната на дъгите пък има усещане за стягане, но пак за кратко. В никакъв случай не става дума за дискомфорт, който да влияе на ежедневието”, разяснява д-р Йорданова.

Оказва се, че брекетите са продължителен ангажимент, налагащ още по-прецизна хигиена след всяко хранене. „Ако тя не се спазва може да се стигне до образуване на кариеси и бели петна. Има редица пособия, които да се включат в ежедневната рутина, за да се избегне всичко това – орален душ, специални четки за хигиена за брекети, звукови четки, интердентални четки, специални конци за зъби. Важно е да се разбере, че след храна няма как да не си почистим зъбите”, съветва специалистът.
Има редица храни и напитки, които не са препоръчителни по време на лечението с брекети. Кои са те, както и по какъв начин лечението продължава след като се свалят брекетите – вижте във видеото!

Кой е днешният ни гост накратко:


Д-р Теодора Йорданова е специалист по Ортодонтия със 16-годишен стаж по специалността. Преподавател е в катедрата по Ортодонтия във Факултет по Дентална Медицина към Медицински Университет-София. Основател и управител на Медико-дентален център ОРТОГИН. Многократно е била гост-лектор в национални и международни научни симпозиуми и конференции. Лектор е на GC Orthodontics за България и провежда курсове за следдипломна квалификация по специалността в Patricia Academy.
Обожава хард-рок музиката, която постоянно звучи в клиниката.

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS