Автор
Радина Василева

Код здраве: Какво трябва да знаем за коварния хепатит

По данни на Световната здравна организация над 350 хиляди души умират годишно от заболявания, причинени от вируса хепатит C . В България болните от хепатит C са 77 000, но 90% от тях дори не подозират, че са заразени, тъй като болестта е коварна и протича без симптоми. За да се справят с проблема, много болници в страната обявиха безплатни профилактични прегледи през целия месец август.

Днешният гост на „Код здраве“ е гастроентеролог в една от тях – столичната МБАЛ „Света София“. Д-р Гергана Танева завършва Медицински университет - Плевен с отличие през 2011 г. За периода 2012 - 2016 г. е специализант в Клиника по гастроентерология при УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”, където се е занимавала активно с лечението на пациенти с вирусни хепатити, което продължава да прави и във Втора градска болница впоследствие. От началото на тази година става част от екипа на МБАЛ „Света София“. Основните направления, в които работи, са: диагностика и лечение на вирусни хепатити, чернодробна цироза, усложнения на цироза, автоимунни чернодробни заболявания, заболявания на дебелото черво, интервенционални процедури под ултразвуков контрол.



„Хепатит А е остро инфекциозно заболяване и не хронифицира, разпространява се по контактно-битов път. Обикновено лятото е сезонът на т.нар. „вирус на мръсните ръце“, който е и силно заразен. Хепатит B и С също могат да протекат като остри вируси, но при 80-90 на сто от случаите протичат изцяло безсимптомно. Оплакванията се появяват най-често, чак след като се получат усложнения като чернодробна цироза или рак“, обяснява младата надежда на МБАЛ „Света София“. Често пациентите на д-р Танева идват при нея не заради някакви оплаквания, а защото в хода на други изследвания, най-вече назначени от личния лекар, са били засечени отклонения, подсказващи, че нещо не е наред с черния дроб на лекувания. Терапията се поема изцяло по Здравна каса, като разходите далеч не са за подценяване – средно 20 - 30 хил. лв. за един болен.

Без да има нужда от запазване на час или заплащане, всеки желаещ може да направи своя тест за хепатит С в двата диагностично-консултативни центъра на МБАЛ „Света София“ в рамките на целия месец август, между 8 и 13 ч.

По какъв начин може да се заразим от трите вида хепатит, кои са рисковите групи, колко години минават средно между заразяването и първите оплаквания, както и какво представлява тестът за болестта – разберете във видеото:

Гардероб водеща:



Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в Soundcloud.