Код здраве: Кои вируси ще ни атакуват най-много тази зима

05 ноември 2021 | 16:34
27689
0

В днешния епизод на предавенето „Код здраве” Радина Василева разговаря със специалиста вирусулог и бивш здравен заместник-министър проф. Радка Аргирова. Тя стана особено популярна откакто Ковид-19 навлезе в България. Освен че беше част от щаба за справяне с пандемията, тя се превърна в едно от най-предпочитаните медийни лица, което да внася повече яснота по темата. 


Днес с проф. Аргирова обсъждаме подробно какво ни предстои – кои са актуалните за сезона видове вируси, колко сериозен се очаква да бъде грипният вирус, можем ли да боледуваме едноврменно от грип и от Ковид, както и какво е по силите ни да направим, за да се предпазим от всичко това.

Проф. Аргирова разясни някои специфики на проблемните за човешкия вид патогени. Вирусите, от които всички вече живо се интересуваме са кръгли или продълговати частици в които има или само РНК или само ДНК, което е основаната разлика спрямо бактериите. Вирусите сажив,готов, експериментален материал в природата. Те винаги имат гостоприемник, човек, животно, или друга клетка, след навлизането си в която започват да се размножават и лавинообразно нападнат и заразяват съседните й клетки. Това са инфекциозните вируси, към които спадат SARS CoV-2 вируса причиняващ Ковиди грипния вирус. Други вируси са туморните, те не разрушават клетката, а я принуждават тя да се размножава непрекъснато и безконтролно, като така се образува туморната маса.

По думите й предстоящият зимен сезон ще е изключително сложен: „Вече виждаме едно комплексно действие на няколко вируса. Получихме данни от Еврпейския център за контрол на болестите, според които в някои страни вече има разпространение на респираторно-синцитиалния вирус (RSV – Respiratory syncytial virus),  който миналата година бе изключително ниско разпространен, а грипът изобщо пък го нямаше”. Тази година обаче специалистите очакват да има грипен вирус. Предпоставките за сериозен грип този сезон заняколко: намаляване на ограниченията, свръзани с носене на маски и дистанция, особено в страните с висок процент ваксинирано население. Второ - ваксинираните срещу Ковид-19 не са предпазени от заразяване сгрипните вируси,като традиционно в България само около 3% от населението се ваксинира срещу грип. Така хората, които не се ваксинират срещу грип са мнозинство в обществото и са в риск от заразяване и разпространение на вируса. „В средите на вирусолозите се смята, че ще бъде жесток грипният вирус”, алармира проф. Аргирова и препоръча ваксинация и срещу грипа.

И добавя, че има шанс да се разболеем едновременно от Ковид и от друг вид вирус, независимо дали грипен, адено,респираторно синцитиален или друг., като лекуването, терапията на болния зависи и от симптомите и от вида на заразяването.


Когато говорим за предпазване от заразяване, то проф. Аргирова си дава сметка, че при децата е особено сложно и трудно. „Ето нещо, което можем да предложим – ВируПротект. Това е спрей, който се прилага вгърлото, защото от носната лигавица вирусите попадат много бързо в гърлото и от там надолу към средните и долни дялове на дихателната система ВируПротект може да се впръска веднага преди и след рисков контакт или след посещение напренаселено място. Той убива 98% от ковид вируса, благодарение на двете му съставки глицерол и трипсин. Това медицинско изделие атактува белтъчната обвивка на вируса и я разрушава. По този начин вирусът не може да навлезе в клетката и да осъществи инфекцията”, обяснява специалистът вирусолог. И уточнява, че ВируПротект може да се използва и от възрастни, както и ако вече сме болни. В този случай препаратът спомага за по-бързото и леко оздравяване. „Затова горещо препоръчвам бариерен спрей ВируПротект да се използва и като профилактика, и като допълнение към терапията при настъпила вирусна инфекция”, заключва проф. Аргирова.

Още ценни съвети, както и каква е прогнозата на проф. Аргирова за това кога можем да очакваме Ковид вълната да отмине вижте в следващото видео:


Кой е днешният ни гост накратко:
Проф. Радка Аргирова има дългогодишен научен и практически стаж като вирусолог, особено в областта на HIV, ретровирусите и онкогенните вируси. От 1994 г. е доктор на медицинските науки, а от 1997 г. - професор по вирусология. Тя е заместник на здравния министър на Мими Виткова за периода 1995-1997 г., както и Главен държавен санитарен инспектор. От близо 20 години проф. Аргирова е председател на Българското дружество по медицинска вирусология. Оглавява и Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз. Към момента работи като вирусолог в състава на клиничната лаборатория на болница Токуда.

(в материала има продуктово позициониране)