Автор
Радина Василева

Код здраве: Опасни ли са изкуствените мигли

Всяка жена мечтае да бъде красива, привлекателна и видимо по-млада. Но това не винаги е лесна задача, особено за дамите, които едва намират време да бъдат перфектни в работата, да са добри домакини, да гледат семейство. И покрай цялото това бързане времето за разкрасителни процедури съвсем логично става силно ограничено. Затова мнозина прибягват до някои трикове, един от които е поставянето на изкуствени мигли. Така, инвестирайки час и половина – два за дадената процедура, се спестява времето за поставяне на спирала всяка сутрин. Процедурата е толкова разпространена, че вече не се свързва само със специални поводи, а се е настанила в ежедневието ни. Дали обаче е безопасна? Днес отговорите ще ни даде офталмологът от МБАЛ „Св. София“ д-р Вероника Бачева.


Д-р Бачева, едно скорошно проучване на Технологичния институт в щата Джорджия сочи, че дългите мигли оформят вятърен тунел около повърхността на очите, което ги изсушава. По какъв начин всъщност миглите предпазват окото от прах и външни влияния и каква е най-добрата дължина?
- Най-добрата дължина на миглите е тази, с която сме се родили, като изключим състоянията, в които имаме липса на мигли – т.нар. мадароза, или състояния, при които е нарушена посоката и разположението им, което се дължи на очни или системни заболявания.

Освен Синдромът на сухото око какви други рискове крият изкуствените мигли?
- Бихме могли да имаме зачервяване, пациенти често идват с оплакване, че усещат, че имат сухота в очите, т. нар. „пясък в окото“, което подсказва именно за Синдрома на сухото око. Други пък се оплакват от обилно сълзене, което е признак за същото. Също така при поставянето на тези мигли има риск от попадането на чужди предмети в окото, които да доведат до нараняване на роговицата. Затова е хубаво да избираме препоръчан козметичен салон. Наскоро, например, една пациентка влезе изключително притеснена в кабинета и със слънчеви очила и каза, че не е ходила на работа от няколко дена, притеснена какво ще кажат колегите й като я видят в това състояние. Когато свали очилата видях, че е с подути клепачи и обилна секреция. Прибягна се до сваляне на миглите, след което започнахме едно упорито 10-дневно лечение, през което време тя продължаваше да не ходи на работа. И причината е именно лошият й избор на салон, в който са извършили процедурата. Явно лепилото, което са използвали там, е довело до алергична реакция, подуване, парене, сърбеж на очите.



Част от лепилата, с които се закрепват миглите, съдържат формалдехид, който може да предизвика алергия. По време на процедурата пък се поставят лепенки под очите, които могат да съдържат колаген, алое и хиалуронова киселина, които да причинят дразнене, особено за хората с чувствителна кожа. Какви са първите симптоми и какво да правим?

- Първите симптоми са задължително сърбеж, зачервяване, може да бъде предизвикано и сълзене, както от лепилото, така и от лепенките. В тези ситуации трябва да се посети офталмолог, не препоръчвам на тези жени сами да си поставят диагноза, както и да не четат в интернет от форумите и рубриките, в които всеки „съветва“.

Как бихме могли да облекчим временно състоянието си, докато стигнем до кабинета на офталмолога? Поставянето на студен компрес или лед върху очите би ли помогнало?
- Ледът в никакъв случай не е добра идея, тъй като той води до свиване на кръвоносните съдове и съответно до необратими реакции. Студеният компрес би могъл до известна степен да доведе до някакво облекчение, но и това не е сигурно. В никакъв случай не трябва да търкаме очите, защото може така да разнесем инфекцията.

При инфекция трябва ли веднага да опитаме сами да премахнем тези чужди тела от клепачите си?
- В никакъв случай не бива сами да махаме миглите. Хубаво е да се отиде първо при офталмолог, който да прецени състоянието и след това, по негова преценка, евентуално да се отстранят в салона, в който са поставени.

Ако сами ще поставяме изкуствени мигли има ли начин как предварително да тестваме дали имаме алергия към лепилото?
- Няма доказани тестове, които да ни помогнат да преценим дали сме алергични или не в тази ситуация, тъй като клепачите и миглените ръбове сами по себе си нямат аналог по структура в човешкото тяло. Никой кожен тест няма 100% валидност.



Американски офталмолози твърдят, че процедурата по удължаване на миглите може да създаде предпоставка за заразяване с Демодекс, или т.нар. кърлежи. Какви са симптомите и какво представлява лечението?
- Поставянето на миглите придава допълнителна гъстота и съответно създава благоприятни условия за развитието на тези кърлежи, които се хранят именно в такава среда. Те от своя страна могат да предизвикат инфекции, раздразнение. Хубаво е веднага да се премине към медикаментозно лечение, след като се посети офталмолог. Всичко тръгва от недобрата хигиена. В много от салоните нещата се случват на конвейер и инструментите не се почистват достатъчно добре. Също така клиентите не почистват добре грима си преди поставянето на миглите. Жените, които нямат изкуствени мигли, но не почистват грима си вечер и си лягат с него също рискуват да създадат благоприятни условия за развитие на тези животинки. Затова първата ни работа сутрин като се събудим е да почистим лицето и очите си, както и вечер, независимо имаме или не грим.

Д-р Вероника Бачева завършва Медицински университет - София през 2016 г. и веднага става част от екипа на МБАЛ „Света София“. Има два допълнителни завършени курса - по Хомеопатия към МУ – София и за лечение при заболявания на макулата в Любляна. Основните й професионални интереси са в сферата на диагностиката и лечението на ретинни заболявания.

Вижте целия разговор във видеото:

Гардероб водеща:



Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS